Nafta vs. trajnostnost: Se obeta vožnja po sistemu par-nepar?

Slišati je poziv k omejitvam vožnje, k nižjim omejitvam hitrosti na avtocestah in omejitvam zračnega potniškega prometa.
Fotografija: V Evropi se bo povpraševanje po fosilnih gorivih v naslednjem desetletju občutno zmanjšalo. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V Evropi se bo povpraševanje po fosilnih gorivih v naslednjem desetletju občutno zmanjšalo. Foto: Shutterstock

V prvem kvartalu letošnjega leta beležimo nadaljevanje bikovega trenda pri energetskih podjetjih.Priča smo novim ravnem cen terminskih pogodb za nafto in plin, prav tako pa je videti, da zelena energija letos v ZDA ni več v modi. V prvem kvartalu je sektor energija iz indeksa razvitih držav zrasel za 35,65 %, največ v ZDA in sicer za 44,6 %, v Evropi pa za 18,05 %.

Sektorji indeksa razvitih trgov, podatki iz Bloomberga MSCI World.
Sektorji indeksa razvitih trgov, podatki iz Bloomberga MSCI World.

Na globalnih delniških trgih je energija še naprej močno v vodstvu, razen na trgih v razvoju, ki beležijo pri sektorju 16,95-odstotni padec zaradi izločitve ruskih energetskih podjetij.

Najbolje so se v indeksu razvitih držav odrezala podjetja, ki proizvajajo opremo za naftne ploščadi, plinovode, cevovode ter podjetja, ki ponujajo prevoz utekočinjenega plina in sicer za 50,14 %, sledijo operatorji in razvijalci naftnih ter plinskih črpališč, ki so beležili rast 42,67 %. 

image_alt
Najboljše destinacije za upokojitev

Prvo četrtletje je minilo v znamenju visokih geopolitičnih nestabilnosti zaradi vojne v Ukrajini, sankcij na rusko gospodarstvo ter iskanjem novih energetskih partnerstev v EU zaradi slabih odnosov z Rusko federacijo.

Poleg tega pa so države članice skupine OPEC nepripravljene občutno povečati proizvodnjo nafte, ker jim visoka cena energentov ustreza in ker je v Evropi vedno več govora o prehodu na zeleno energijo, zaradi česar pričakujejo, da se bo povpraševanje v Evropi po fosilnih gorivih v naslednjem desetletju občutno zmanjšalo.

V marcu smo lahko videli tudi ustavitev izvoza nafte iz ključnega naftovoda na ruski obali Črnega morja. Kaspijski cevovod naj bi ustavili zaradi poškodb, ki so posledica neurja.

Predsednik uprave podjetja Caspian Pipeline Consortium je dejal, da bodo popravila zamudna zaradi sankcij na uvoz rezervnih delov potrebnih za popravilo.

Popolna zaustavitev cevovoda se je zgodila manj kot dan po tem, ko je Moskva sporočila, da bo delno zaprla cevovod zaradi ocenjevanja škode.

image_alt
Se trg lahko moti ali je to nova normalnost?

Trg energentov je pretresla tudi zahteva ruskega predsednika Vladimirja Vladimiroviča Putina, da bo od neprijateljskih držav za zemeljski plin zahteval plačilo v rubljih.  Pod »neprijateljske« države spadajo vse države, ki so zavzele pozicijo proti vojni v Ukrajini ter rusko gospodarstvo podvrgle sankcijam.

Trg energentov je pretresla tudi zahteva ruskega predsednika Vladimirja Vladimiroviča Putina, da bo od »neprijateljskih« držav za zemeljski plin zahteval plačilo v rubljih.

Zaradi visokega tveganja in negotovosti na trgu, se je referenčna cena nafte WTI v prvem četrtletju zvišala za skoraj 39 %, referenčna cena zemeljskega plina NYMEX pa je zrasla za kar 60 %.

Visoka volatilnost na trgu energentov ter pomanjkanje ponudbe sta privedla do opozorila Mednarodne agencije za energijo, ki je pozvala države članice, naj sprejmejo "nujne ukrepe" za zmanjšanje povpraševanja po nafti, vključno z omejitvami vožnje, nižjimi omejitvami hitrosti na avtocestah ter omejitvami zračnega potniškega prometa.  

image_alt
Nasveti: Kako se zaščititi pred udarcem inflacije?

Ocenjujem, da nestabilnost cen energentov v glasbeni spremljavi geopolitičnih trenj in visoke inflacije, pospešuje tranzicijo na zeleno energijo.

Trenutna situacija pritiska na podjetja, da prilagodijo svoje poslovanje, zmanjšajo stroške, povečajo učinkovitost porabe energentov ter razvijejo nove tehnologije, ki so v skladu s trajnostnimi cilji EU.

Več iz rubrike