Warren Buffett v Bank of America vložil 1,2 milijarde dolarjev

Warren Buffett je zgolj v osmih dneh povečal lastniški delež v Bank of America in skupno porabil 1,2 milijarde dolarjev.
Fotografija: Buffett je svoj kup delnic v tem tednu še povečal za 400 milijonov dolarjev in tako v zadnjih dveh tednih skupno porabil kar 1,2 milijarde dolarjev. Njegov Berkshire Hethaway je v zadnjem času vendarle začel porabljati goro denarja, ki se je nakopičil zadnjih letih. FOTO: Rick Wilking/Reuters
Odpri galerijo
Buffett je svoj kup delnic v tem tednu še povečal za 400 milijonov dolarjev in tako v zadnjih dveh tednih skupno porabil kar 1,2 milijarde dolarjev. Njegov Berkshire Hethaway je v zadnjem času vendarle začel porabljati goro denarja, ki se je nakopičil zadnjih letih. FOTO: Rick Wilking/Reuters

Ameriška ikona trgovanja z delnicami Warren Buffett je v zadnjih osmih dneh znatno povečal svoj lastniški delež v Bank of America. Njegov Berkshire Hathaway je zdaj 11,5-odstoten lastnik ameriškega bančnega velikana.
 

Prepričani v bančni sektor


Buffett je že prejšnji teden kupil delnice Bank of America v vrednosti 800 milijonov dolarjev. Svojo zalogo delnic je v tem tednu še povečal za 400 milijonov dolarjev in tako skupno za nakup porabil kar 1,2 milijarde dolarjev.

Berkshire Hathaway je postal lastnik 16,4 milijonov novih delnic Bank of America, skupno pa ima zdaj v lasti že 998 milijonov delnic. S tem je povečal svoje lastništvo banke na 11,5 odstotkov oziroma za dobrih 5 odstotkov. Vodilni pri skupini Sullimar Capital in eden od lastnikov Berkshire Hathawaya Bill Brewster je glede zadnjih nakupov poudaril: »Bank of America je dobro naoljen stroj, cene delnic pa so v tem trenutku zelo ugodne.«
 

Izkoristili padec cene


Cena ene delnice Bank of America je prejšnji teden padla, nato pa se je gibala okoli 24,22 dolarjev. V zadnjih dneh delnice že izkazujejo rast, slednje pa je pogosta posledica nakupov Bufetta, ki vplivajo na povečanje zanimanje za delnice, ki se jih ta dotakne.Ravno Bank of America pa je drugi največji holding v lasti Buffettovega Berkshire Hathawaya. Skupna vrednost vseh zakupljenih delnic je namreč že več kot 24 milijard dolarjev, medtem pa največji holding še vedno ostaja Apple.

Cena delnic Bank of America se je sicer v tem letu zmanjšala za kar 32 odstotkov, Buffett pa verjame v precejšnje izboljšanje bančnega sektorja, ki zdaj trpi zaradi pandemije koronavirusa. Naložbe, ki smo jih lahko opazili v zadnjih tednih so mišljene kot izrazito dolgoročne.
 

Cena delnic Bank of America se je sicer v tem letu zmanjšala za kar 32 odstotkov, Buffett pa verjame v precejšnje izboljšanje bančnega sektorja. FOTO: Fred Prouser/Reuters
Cena delnic Bank of America se je sicer v tem letu zmanjšala za kar 32 odstotkov, Buffett pa verjame v precejšnje izboljšanje bančnega sektorja. FOTO: Fred Prouser/Reuters
Ponovno aktiven Buffett


Še prejšnji mesec so bili finančniki in analitiki kritični do Buffetta, češ, da ta ni izkoristil padec cen delnic v marcu in aprilu. Prav tako so se vrstile kritike glede vse manjše donosnosti njegovih naložb ter izguba na področju letalstva. Spomnimo, da je Berkshire Hathaway prodal svoje deleže v letalskih družbah v času največjega padca cen, na tak način pa so ustvarili precejšnjo izgubo.

Zdaj je Berkshire Hathaway znova bolj aktiven in praktično vsak mesec je mogoče spremljati nov večji nakup. Nazadnje so izvedli 10 milijard dolarjev težak prevzem energetskega podjetja Dominion Energy, pred tem pa kupili še lastne delnice v višini 5 milijard dolarjev.

Berkshire Hethaway je tako začel porabljati goro denarja, ki se je nakopičil zadnjih letih. V zadnji krizi so postali eni izmed glavnih posojevalecv denarja, saj zaradi finančnega zloma praktično nihče drug ni bil sposoben izvesti posojila. V trenutni krizi je denar še vedno na voljo, zato vlogo večjega posojevalce vendarle tokrat ne bodo prevzeli.

Več iz rubrike

Komentarji: