V Veliki Britaniji številna podjetja postala insolventna

Pandemija je povzročila dolgotrajno gospodarsko škodo in stisko številnim podjetjem v Veliki Britaniji.
Fotografija: V Veliki Britaniji se insolvenca povečuje. FOTO: dokurose / Shutterstock
Odpri galerijo
V Veliki Britaniji se insolvenca povečuje. FOTO: dokurose / Shutterstock

Svetovno gospodarstvo, ki je bilo zaradi pandemije covida-19 močno prizadeto, se počasi pobira. Kljub finančnim podporam vlad so majhna podjetja zaključila s poslovanjem, veliko večjih podjetij je postalo insolventnih. Strokovnjaki naj bi pričakovali, da se bo svetovna insolventnost v tem letu povečala kar za 25 odstotkov, poročajo tuji mediji.
image_alt
Kitajsko gospodarstvo se ponovno ohlaja

Največje breme bodo nosili občutljivi sektorji


Podjetje postane insolventno, če ne more poravnati svojih dolgov. To pomeni, da ne more plačati svojih računov oziroma da ima v bilanci stanja več obveznosti kot premoženja in obstaja možnost stečaja. Največje breme insolventnosti bodo nosili sektorji, ki so v pandemskem času že tako občutljivi, kot so gostinstvo, maloprodaja neživilskih izdelkov in promet, ugotavljajo poznavalci.
 

Za realne rezultate bo treba počakati


Statistični podatki službe za insolventnost za Anglijo in Wales so razkrili, da je junija letos insolventnost prijavilo 1207 podjetij, kar je 19 odstotkov več kot prejšnji mesec.
image_alt
Opozorila na »grozljiv« kolaps finančnega trga

Po podatkih Interpath Advisory naj bi od januarja do junija tega leta le 300 podjetij padlo v stečaj, kar je manj kot polovica v enakem obdobju lani. Jasno je, da so se številna podjetja obdržala zaradi vladne finančne podpore, vseeno pa je za realno sliko treba počakati, kaj se bo zgodilo, ko se bodo sheme podpore začele zmanjševati, pojasnjujejo strokovnjaki.
 
Pomembno je da podjetja začnejo vnaprej načrtovati posojila. Foto: Shutterstock
Pomembno je da podjetja začnejo vnaprej načrtovati posojila. Foto: Shutterstock

Zaradi zaskrbljenosti kakšen vpliv bo imela pandemija covida-19 na britanska podjetja, je vlada uvedla začasne ukrepe v okviru Zakona o insolventnosti in upravljanju podjetij 2020. Namen teh ukrepov je pomagati podjetjem v času pandemije, da se izognejo plačilni nesposobnosti in preživijo, piše britanska odvetniška družba Lysander Law na svoji spletni strani.
 

Podjetja bodo morala premisliti kako naprej


Začasni ukrepi naj bi se končali septembra 2021. V tem času bo vlada začela ukinjati finančno podporo, vključno s shemo za ohranitev zaposlitve v zvezi s covidom- 19, shemo podpore za samozaposlene, shemo posojila za prekinitev poslovanja zaradi pandemije in shemo vračila posojila.
image_alt
Končno prava novica za slovenske podjetnike

Podjetja bodo morala skrbno premisliti, kako bodo ravnala z odplačili in drugimi finančnimi posli.

Pomembno je, da začnejo vnaprej načrtovati posojila, tekoče stroške in morebitni dolg, ter razmislijo o možnostih in poiščejo strokovno svetovanje, razlagajo strokovnjaki.

Več iz rubrike