V katerem primeru vam regres ne pripada?

Komu regres sploh pripada in koliko je minimalen znesek izplačila? V katerem primeru lahko delodajalec zamuja z izplačilom?
Fotografija: Kakšen regres vam pripada? Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock
Odpri galerijo
Kakšen regres vam pripada? Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Bliža se čas regresa za letni dopust, ki ga nekateri v luči vse pogostejših podražitev, že težko pričakujejo. Regres je načeloma namenjen za letni dopust, kar pomeni, da naj bi ga delavec porabil za stroške, povezane z dopustom. Vendar pa gospodarska situacija, ki smo ji priča zadnje čase (podražitve, ukinjanje delovnih mest, stečaji podjetij itd) enostavno ne dovoli, da bi si lahko delavec s povprečno mesečno plačo in vse višjimi cenami osnovnih življenjskih dobrin lahko kljub regresu privoščil dopust.

image_alt
Zgodovinsko rekordne plače ameriških menedžerjev

Veliko ljudi je namreč primoranih ta denar porabiti za druge stvari, kot so denimo nakup šolskih potrebščin za otroke, poplačilo dolgov, nakup novega hladilnika itd.

Komu regres sploh pripada, koliko je minimalen znesek izplačila in katera podjetja so najbolj radodarna v razdeljevanju finančnih priboljškov pa v nadaljevanju tega članka.

Izplačilo izjemoma tudi v nedenarni obliki

Regres za letni dopust je pravica zaposlenih delavcev, ki imajo tudi pravico do letnega dopusta, izplačan pa mora biti najmanj v višini minimalne plače, ki trenutno znaša 1074,43 EUR bruto.

Področna kolektivna pogodba lahko določa, da mora biti izplačan regres za letni dopust višji od zakonskega minimuma. Tako je lahko na primer regres zaposlenih v zdravstvu višji ali nižji od regresa v energetiki.

Večina regres porabi za letni dopust. Foto: Pixabay
Večina regres porabi za letni dopust. Foto: Pixabay

Kolektivna pogodba pa tudi določa, kolikšen delež regresa mora delodajalec izplačati v denarju. V primeru, da se odloči del regresa izplačati v nedenarni obliki, mora ta biti primerna za nakup izdelkov za vsakodnevne potrebe (darilni boni itd).

Upravičeni tudi zaposleni z bolniškim staležem

Tako dopust kot tudi regres pa nista za vse zaposlene enaka. Namreč v primeru, da delavec ni zaposlen celo koledarsko leto, mu pripada sorazmeren del letnega dopusta, prav tako pa je tudi pravica do regresa sorazmerna, in sicer 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve.

Če se je delavec zaposlil po izplačilu regresa, mu mora delodajalec sorazmerni delež izplačati do konca leta.

Zaposlenim s krajšim delovnim časom enako pripada le sorazmerni delež, z izjemo delavcev, ki delajo krajši delovni čas zaradi starševstva, zdravstvenih omejitev ali v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Ker je pogoj za izplačilo regresa veljavno sklenjeno delovno razmerje, so do regresa za letni dopust upravičeni tudi delavci z bolniškim staležem in tisti, ki koristijo starševski dopust.

image_alt
Bizarno: Feng shuij za napovedovanje trendov na borzi

Kaj pa v primeru nelikvidnosti?

Zakon o delovnih razmerjih veleva, da mora biti regres izplačan najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta, razen v primeru nelikvidnosti delodajalca.

V tem primeru je skrajni rok za izplačilo regresa 1. november, pri čemer delodajalcu likvidnosti ni treba dokazovati. V primeru kršitve v zvezi plačila regresa (neizplačilo, zamuda pri plačilu) zakon o delovnih razmerjih določa globo od tri tisoč do 20 tisoč evrov.

Kakšne zneske izplačujejo slovenska podjetja?

Podatki o izplačilu letošnjega regresa za letni dopust še niso znani, so se pa lansko leto regresa najbolj razveselili zaposleni v bančništvu. Nova KBM je delavcem izplačala regres v višini 2073 evrov, v Novi Ljubljanski banki pa 1617 evrov. Tudi Krka in Lek sta bila zelo radodarna, in sicer so njihovi zaposleni prejeli 1977 oziroma 1946 evrov.

Telekom je zaposlenim namenil 1621 evrov, medtem ko se je Mercator odločil za izplačilo regresa v višini 1130 evrov, in sicer je bilo 55 odstotkov izplačila v denarju, ostalo pa v bonih.

image_alt
Rekordno visoka inflacija v evroobmočju, edino Slovenija izstopa

Več iz rubrike