Ustanovitelj Alibabe Jack Ma: Digitalne valute so prihodnost

Jack Ma je ​​med sobotnim govorom poudaril pomen globalne finančne ureditve in dejal, da bi digitalne valute lahko pomagale ustvariti nov svetovni finančni sistem.
Fotografija: Jack Ma, Alibaba. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Jack Ma, Alibaba. FOTO: Shutterstock 

Najbogatejši Kitajec Jack Ma meni, da bi lahko digitalne valute igrale ključno vlogo v novem svetovnem finančnem sistemu. Ustanovitelj največje kitajske družbe za elektronsko poslovanje Alibaba je slednje poudaril med govorom na vrhu Bund v Šanghaju, je poročal Bloomberg.
 
»Digitalna valuta bi lahko ustvarila vrednost, zato bi morali razmisliti, kako vzpostaviti novo vrsto finančnega sistema z digitalno valuto,« je dejal Ma.
 
Ni pa jasno, kaj točno je podjetnik, ki je po ocenah Bloomberga vreden 61 milijard dolarjev, mislil z »digitalnimi valutami«.


Kot pričakovano, je kriptoskupnost hitro začela ugibati, kaj je imel Ma v mislih.
 
Izvršni direktor družbe Binance Changpeng Zhao je na Twitterju zapisal, da je šlo za »neverjeten govor«, v katerem je Ma »veliko govoril o kriptovalutah in prihodnosti.«

Toda soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin je prvega moža ene najbolj zanih kripto borz hitro vprašal, kaj točno Ma misli z »digitalnimi valutami«.


Kaj je imel Ma v mislih, lahko le špekuliramo.  
 
Na Kitajskem so kriptovalute sicer prepovedane, vendar se v regiji še vedno trguje z bitcoini in drugimi digitalnimi sredstvi. Kitajski rudarji prirudarijo tudi glavnino bitcoina na svetu.
 
FOTO: REUTERS/China Daily
FOTO: REUTERS/China Daily
Možno je, da je Ma v svojem govoru govoril o digitalni valuti centralne banke (CBDC), kot je kitajski digitalni juan; države po vsem svetu namreč tekmujejo za razvoj centralizirane digitalne valute.
 
Kitajska je na tem področju - s svojim digitalnim juanom - v veliki prednosti. Slednji je že v preizkusni fazi.
 
Ma je ​​med govorom dejal tudi, da so globalni predpisi, zlasti Baselski sporazumi (mednarodni okvir bančnega nadzora, uveden leta 2010), zastareli. Dodal je, da svetovni predpisi zavirajo razvoj Kitajske in »ne razmišljajo o priložnostih mladih ali držav v razvoju.«
 
 

Več iz rubrike