Ustanovitelj Alibabe Jack Ma: Digitalne valute so prihodnost

Jack Ma je ​​med sobotnim govorom poudaril pomen globalne finančne ureditve in dejal, da bi digitalne valute lahko pomagale ustvariti nov svetovni finančni sistem.
Fotografija: Jack Ma, Alibaba. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Jack Ma, Alibaba. FOTO: Shutterstock 

Najbogatejši Kitajec Jack Ma meni, da bi lahko digitalne valute igrale ključno vlogo v novem svetovnem finančnem sistemu. Ustanovitelj največje kitajske družbe za elektronsko poslovanje Alibaba je slednje poudaril med govorom na vrhu Bund v Šanghaju, je poročal Bloomberg.
 
»Digitalna valuta bi lahko ustvarila vrednost, zato bi morali razmisliti, kako vzpostaviti novo vrsto finančnega sistema z digitalno valuto,« je dejal Ma.
 
Ni pa jasno, kaj točno je podjetnik, ki je po ocenah Bloomberga vreden 61 milijard dolarjev, mislil z »digitalnimi valutami«.


Kot pričakovano, je kriptoskupnost hitro začela ugibati, kaj je imel Ma v mislih.
 
Izvršni direktor družbe Binance Changpeng Zhao je na Twitterju zapisal, da je šlo za »neverjeten govor«, v katerem je Ma »veliko govoril o kriptovalutah in prihodnosti.«

Toda soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin je prvega moža ene najbolj zanih kripto borz hitro vprašal, kaj točno Ma misli z »digitalnimi valutami«.


Kaj je imel Ma v mislih, lahko le špekuliramo.  
 
Na Kitajskem so kriptovalute sicer prepovedane, vendar se v regiji še vedno trguje z bitcoini in drugimi digitalnimi sredstvi. Kitajski rudarji prirudarijo tudi glavnino bitcoina na svetu.
 
FOTO: REUTERS/China Daily
FOTO: REUTERS/China Daily
Možno je, da je Ma v svojem govoru govoril o digitalni valuti centralne banke (CBDC), kot je kitajski digitalni juan; države po vsem svetu namreč tekmujejo za razvoj centralizirane digitalne valute.
 
Kitajska je na tem področju - s svojim digitalnim juanom - v veliki prednosti. Slednji je že v preizkusni fazi.
 
Ma je ​​med govorom dejal tudi, da so globalni predpisi, zlasti Baselski sporazumi (mednarodni okvir bančnega nadzora, uveden leta 2010), zastareli. Dodal je, da svetovni predpisi zavirajo razvoj Kitajske in »ne razmišljajo o priložnostih mladih ali držav v razvoju.«
 
 

Več iz rubrike

finance

Bližamo se digitalnemu evru

ECB bo do naslednjega poletja pripravila odgovore, kako naprej na področju digitalnih valut, včeraj pa so svoja stališča predstavili slovenski poznavalci področja.

finance

Banke v dostavo gotovine na dom

Nekatere banke so se odločile, da bodo v času karantene omogočile ranljivim skupinam dostavo gotovine na dom.

finance

Slabša se finančno stanje slovenskih gospodinjstev, vse manjša tudi potrošnja

V času pandemije koronavirusa se je finančno stanje slovenskih gospodinjstev poslabšalo, obenem se letos v času praznikov obeta manj potrošje.

finance

Elon Musk podira rekorde: Samo letos zaslužil 100 milijard

Delnice ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla so dosegle rekordno vrednost, Elon Musk pa se je povzpel na drugo mesto lestvice najbogatejših.

Komentarji: