Hrvati bi imeli evro, a se bojijo posledic

Hrvaški državljani vidijo izenačitev Hrvaške s preostalo EU in lažja plačila kot največji prednosti uvedbe evra, medtem ko sta povišanje cen in izguba »denarne suverenosti« njihov največji strah.
Fotografija: 54 odstotkov Hrvatov podpira uvedbo evra, 46 odstotkov pa ne. FOTO: David M. Skiba/Shutterstock
Odpri galerijo
54 odstotkov Hrvatov podpira uvedbo evra, 46 odstotkov pa ne. FOTO: David M. Skiba/Shutterstock

Rezultati raziskave, ki jo je prek spletne strani MojaPlaca opravil portal MojPosao, so pokazali, da več kot tretjina (35 odstotkov) od 3500 anketirancev ni niti za niti proti uvedbi evra, torej niso jasno opredeljeni, zato so bili izključeni iz preostalega dela raziskave.Od državljanov, ki so o tej temi odločnejši, 54 odstotkov podpira uvedbo evra, 46 odstotkov pa ne.

Prehod na evro bolj podpirajo starejši anketiranci, saj ima 65 odstotkov starejših od 46 let pozitivno mnenje o tej zadevi v primerjavi z 49 odstotki mlajših od 25 let. Razčlenjeno po spolu, uvedbo evra podpira 64 odstotkov moških in 43 odstotkov žensk, je razvidno iz raziskave.

Študija je tudi pokazala, da so evru naklonjeni tisti z višjimi plačami – 74 odstotkov tistih z neto plačo nad 8500 kun (približno 1121 evrov) podpira, v primerjavi s 43 odstotkov tistih, ki zaslužijo manj kot 4500 kun (približno 594 evrov) in menjave valute ne podpirajo.
FOTO: Neja Markicevic/CROPIX
FOTO: Neja Markicevic/CROPIX


Za polovico državljanov je izenačitev Hrvaške s preostalo EU in lažja plačila največja prednost uvedbe evra. Menijo tudi, da bo sprememba privedla do stabilnejše valute, medtem ko so nekateri prepričani, da bi to povzročilo nižje obrestne mere za posojila in znižanje provizij za pretvorbo valut zaradi menjave kun v evre.
 

85 odstotkov vprašanih meni, da se bodo cene zvišale


Kar zadeva slabosti, se ljudje večinoma bojijo povišanja cen in izgube »denarne suverenosti«. Vsak tretji anketiranec meni, da je uvedba evra prezapletena, četrtina državljanov pa pravi, da deviznega tečaja ne bo več mogoče uporabiti za povečanje konkurenčnosti gospodarstva.

Večina vprašanih (85 odstotkov) meni, da je povišanje cen neizogibno.
 
Kar zadeva dohodke, 40 odstotkov vprašanih meni, da bistvenih sprememb ne bo. Tretjina upa, da bodo dohodki zmerno rasli, medtem ko vsak četrti anketiranec meni, da bodo upadali.

Po nekaterih ocenah in trenutnih informacijah bi lahko Hrvaška uvedla evro že leta 2023. Raziskava spletnega portala MojPosao kaže, da enako število ljudi misli, da je to dovolj časa za prilagoditev, ne pa tudi za vse izpolnitve države, potrebne za uvedbo evra.

Več iz rubrike