Ugodna posojila, živahno investiranje: občine dolžne že skoraj milijardo evrov

Skupna zadolženost slovenskih občin se je lani drugo leto zapored spet povečala, potem ko se je tri leta zmanjševala.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Skupni dolg slovenskih občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin se je povečeval vse od krize v letu 2007 in se obrnil navzdol šele leta 2015. Nato se je dve leti zmanjševal, predlani pa spet povečal. Vzrok za to je bilo mogoče iskati v volilnem letu 2018, ko so bile občine bolj aktivne glede izvedbe investicij. S temi pa so po ugotovitvah finančnega ministrstva nadaljevale tudi lani, saj je bila cena zadolževanja ugodna. 

FOTO: Delo
FOTO: Delo
Konec leta 2019 je tako skupni dolg 212 občin znašal 923,7 milijona evrov, kar je 8,3 odstotka več kot leto prej. Na rast zadolženosti so vplivale nizke obrestne mere, ki so občine spodbudile k živahnejšemu investiranju, poroča STA.

Izmed 212 občin, ki jih navaja poročilo finančnega ministrstva, jih skupaj s pravnimi osebami javnega sektorja na ravni občine ob koncu lanskega decembra ni imelo nobene obveznosti iz zadolžitev le 13. Ta številka je enaka kot leto prej, gre pa večinoma za manjše občine z nekaj tisoč prebivalci. Še največja med nezadolženimi občinami je Logatec, kjer živi 14.000 ljudi.


Občine se večinoma zadolžujejo z namenom financiranja investicij. Zato ne preseneča, da so največje občine, kjer je investicij praviloma največ, tudi najbolj zadolžene. Največji dolg je tako konec lanskega decembra izkazovala občina Ljubljana z nekaj več kot 273.000 prebivalci; znašal je 175,3 milijona evrov. S 76,2 milijona oziroma 43,9 milijona evrov dolga sledita občini Maribor in Koper.
 

Zadolženost občin glede na število njihovih prebivalcev kaže drugačno sliko 


Ob nekaj več kot dveh milijonih prebivalcev Slovenije je povprečni skupni dolg na prebivalca 442 evrov, a razlike so velike. V občini Gornji Petrovci je denimo vsak izmed 2047 občanov v povprečju zadolžen kar za 2017 evrov.

FOTO: Regent Tadej
FOTO: Regent Tadej
Za zneske v štirimestnih številkah so v povprečju zadolženi tudi prebivalci občin Šentrupert (1293 evrov), Solčava (1249 evrov), Kostel (1227 evrov), Šentjernej (1077 evrov) in Litija (1025 evrov). Ljubljanska občina po tem merilu velja za razmeroma malo zadolženo, v povprečju znaša zadolženost na prebivalca 642 evrov.

Obseg skupne zadolženosti občin v letu 2019 se ministrstvu ne zdi zaskrbljujoč. »Občine (tudi) s pomočjo zadolževanja izvajajo investicije, ki pomenijo plačila izvajalcem, nova delovna mesta delavcem, izboljšano kakovost življenja občanom, gospodarsko aktivnost in s tem ustvarjajo bruto domači proizvod,« je zapisalo v poročilu, ki ga bo v kratkem obravnavala tudi vlada.

Ob tem sicer opozarja na kritično prezadolženost nekaterih občin, kakršni sta Gornji Petrovci in Šalovci. Obe imata blokirana transakcijska računa že vrsto let in posledično velike težave pri poravnavanju tekočih obveznosti in izvajanju svojih nalog.

Več iz te teme:

Več iz rubrike