Znesek, ki bi ga imeli, če bi letos investirali v te kriptovalute

Verjetno je že vsak kdaj fantaziral, koliko denarja bi imel, če bi bitcoin kupil pred 5 ali 10 leti. Če bi le vedel…
Fotografija: Različne kriptovalute, med njimi tudi bitcoin, ether in dogecoin. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Različne kriptovalute, med njimi tudi bitcoin, ether in dogecoin. Foto: Shutterstock

Leto 2021 je bilo za kriptovalute zelo uspešno, saj so določeni kovanci dosegli rekordne vrednosti in iz vlagateljev naredili milijonarje. Vrednost celotnega trga kriptovalut je za kratek čas celo presegla 3000 milijard dolarjev oziroma 2650 milijard evrov. Poglejte si koliko bi zaslužili, če bi v začetku leta 2021 vložili 1000 dolarjev (zaradi lažjega pretvarjanja so vse cene v dolarjih) v bitcoin, ether, solano ali dogecoin. Seveda pretekli rezultati niso jamstvo za prihodnje donose, vendar lahko vsaj sanjarimo.

Bitcoin (BTC)

Najprej je treba poudariti, da so kriptovalute zelo muhasto in tvegano finančno sredstvo. Pri vlaganju vanje je priporočena velika pazljivost in posvet s strokovnjakom, prav tako naj v kriptovalute ne bi vložili več denarja kot smo ga pripravljeni izgubiti. Za primerjavo bomo uporabili vrednosti kriptovalut, ki so bile zabeležene 1. januarja 2021 in 28. decembra 2021.

image_alt
NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

Bitcoin je 1. januarja trgoval pri ceni 29.290 dolarjev za enoto, navaja CNBC. Če bi torej takrat v bitcoin vložili 1000 dolarjev, bi 28. decembra imeli približno 63-odstotni donos, torej skupno 1630 dolarjev. Bitcoin je namreč pred nekaj dnevi trgoval pri ceni 47.790 dolarjev.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Največja kriptovaluta na svetu po tržni vrednosti je sicer imela močno leto 2021 in vmes dosegla rekordno vrednost vseh časov (ATH) 68.990 dolarjev. Možnosti za to so sicer zelo majhne, vendar če bi ga prodali na samem vrhu, bi se naša naložba iz 1000 dolarjev povečala na približno 2350 dolarjev, kar predstavlja 135-odstotni donos.

Ether (ETH)

Vrednost kriptovalute ether (kovanec blockchain ekosistema Ethereum) se je v zadnjih 12 mesecih povečala za več kot 400 odstotkov. Če bi 1. januarja kupili za 1000 dolarjev ethra po ceni 730 dolarjev, bi 28. decembra, ko je trgoval pri 3815 dolarjih, imeli približno 5225 dolarjev.

Zagovorniki ethra menijo, da bo njegov ekosistem postal bolj 'skalabilen', varen in trajnosten po nadgradnji Ethereum 2.0, ki je predvidena v začetku leta 2022, navaja CNBC. Ethereum omrežje bo ob nadgradnji prešlo na t. i. model dokazovanja deleža oziroma Proof-of-Stake (PoS). Trenutno Ethereum deluje po modelu dokazovanja dela oziroma Proof-of-Work (PoW), kjer morajo rudarji tekmovati pri reševanju zapletenih računskih težav, da bi potrdili transakcije, ki se vršijo v omrežju.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Model PoW je pogosto kritiziran zaradi vpliva na okolje, saj potroši precej računalniške energije. Prehod na PoS bo uporabnikom omogočil potrjevanje transakcij glede na to, koliko kovancev imajo in ne glede na energetsko intenzivne rudarske naprave, ki se uporabljajo zdaj.

Solana (SOL)

Javna blockchain platforma Solana je začela delovati šele leta 2020 in je samo v zadnjem letu zrasla za več kot 13.800 odstotkov. Trenutno je peta največja kriptovaluta in velja za konkurenta Ethereumu. Njen ustanovitelj Anatolij Jakovenko je Solano zasnoval za podporo pametnim pogodbam, ki so zbirke kode, ki izvajajo niz navodil v blockchainu in za ustvarjanje decentraliziranih aplikacij oziroma dApps.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters

Na začetku leta 2021 je en kovanec Solane stal 1,53 dolarja, pred nekaj dnevi pa je trgoval pri ceni 181,18 dolarja. Če bi torej 1. januarja v Solano vložili 1000 dolarjev, bi 28. decembra imeli približno 118.420 dolarjev.

Dogecoin (DOGE)

Kriptovaluto Dogecoin sta ustvarila inženirja programske opreme Billy Markus in Jackson Palmer kot šalo in se tako norčevala iz takratnih divjih špekulacij s kriptovalutami. Velja za prvi 'meme kovanec' in tudi za prvi 'pasji kovanec'.

image_alt
Slovenci v kripto goljufijah letos izgubili milijone

Vendar pa je priljubljenost Dogecoina močno spodbudil Elon Musk in marsikdo meni, da je kriptovaluta tako prerasla prvotno šalo. Kakorkoli, donosi zagotovo niso hecni, saj je Dogecoin v enem letu zrasel za 12.000 odstotkov, čeprav je v drugi polovici leta njegova vrednost padla. Dogecoin je prvega januarja trgoval pri ceni 0,0056 dolarja, 28. decembra pa pri 0,18 dolarja. Ob 1000 dolarskem vložku bi tako v enem letu imeli 32.142 dolarjev.

Več iz rubrike