Posel in denar: Težave, ko je tvoj dolžnik predsednik

Deutsche Bank: Donald Trump si je izposodil denar za hotele, ki jih še ni zgradil.
Fotografija: Donald Trump za Deutsche Bank ni (več) dobra stranka. Foto: Andrew Kelly/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump za Deutsche Bank ni (več) dobra stranka. Foto: Andrew Kelly/Reuters

Presenetljivo – ali pa tudi ne: Deutsche Bank, največja nemška bančna skupina, sodi med tiste udeležence na finančnem trgu, ki so posebno pozorno spremljali, kako se razpleta štetje glasov po predsedniških volitvah v ZDA.

Vzrok za živčnost je zelo osebno povezan z Donaldom Trumpom. Deutsche Bank ima do njega (natančneje, do holdinga Trump Organization, ki nadzira družinsko premoženje in ga vsaj formalno vodita Trumpova najstarejša sinova) odprtih 340 milijonov dolarjev terjatev. To je denar, ki ga je banka posodila za načrtovane Trumpove nepremičninske projekte.

Deutsche Bank je z Donaldom Trumpom začela poslovno sodelovati v devetdesetih letih minulega stoletja, ko je bil Trump »samo« poslovnež, nemška banka pa se je z agresivnejšim nastopom na ameriškem trgu želela uveljaviti tudi med bančnimi tekmeci na Wall Streetu. V vseh letih je Deutsche Bank sedanjemu ameriškemu predsedniku posodila več kot dve milijardi dolarjev.


Po Trumpovem vstopu v politiko pa so razmere za banko postale precej vroče. Demokrati so sprožili več preiskav o predsednikovih financah in njegovih povezavah z Rusijo, kot pomemben kreditor je morala pred preiskovalno komisijo ameriškega kongresa pričati tudi Deutsche Bank.

Predvsem zaradi velike negativne publicitete, ki jo je prineslo javno pranje finančnega perila Donalda Trumpa, je ameriška podružnica Deutsche Bank že leta 2016 ustanovila skupino, ki se je ukvarjala predvsem s tem, kako čim hitreje in čim elegantneje zmanjšati izpostavljenost banke do zasebnih poslov Donalda Trumpa.

Kot je prejšnji teden poročal Reuters, zdaj v banki intenzivno razmišljajo o tem, kako »zapreti« še zadnja tri posojila. Zdi pa se, da pri njih ne gre samo za politično tveganje in morebitno dodatno slabo reklamo – Trumpu so denar posodili za gradnjo hotelov na njegovih igriščih za golf, projekti pa se do zdaj še niso uresničili. Banko torej več kot očitno skrbi, ali bo denar sploh dobila nazaj. Glede na to, da je Donald Trump v svojem poslovnem življenju že več kot enkrat razglasil stečaj, skrb najbrž ni odveč ... 

Več iz rubrike