V štirih letih do milijarde evrov

Že dolgo uveljavljeno podjetje naj bi za milijardo evrov prevzelo štiri leta mlado uspešnico startupa.
Fotografija: Ustanovitelj Dieter Büchl (levo) in Martha Eggert, odgovorna za razvoj podjetja. FOTO: Flaschenpost
Odpri galerijo
Ustanovitelj Dieter Büchl (levo) in Martha Eggert, odgovorna za razvoj podjetja. FOTO: Flaschenpost

Ko v današnjih dneh govorimo o samorogih – zagonska podjetja, vredna več kot milijardo ameriških dolarjev – običajno pomislimo na tehnološka podjetja, ki digitalizirajo naša življenja. Tak primer bi bil Zoom, Spotify ali pa denimo berlinska mobilna banka N26. Zdaj se tej izbrani skupini pridružuje podjetje, katerega poslovni model zveni razmeroma vsakdanje: podjetje dostavlja pijačo.
 
Podjetje Flaschenpost iz nemškega Münstera je bilo ustanovljeno pred štirimi leti. Strankam omogoča, da prek aplikacije naročijo pijače, ki so na željeni naslov brezplačno dostavljene v dveh urah. Po navedbah podjetja se financirajo z rabatom, ki so ga glede na količino naročil deležni s strani proizvajalcev, storitev je trenutno dejavna v 23 nemških mestih in letno beleži približno dva milijona naročil.
 
Flaschenpost postavi svoje skladišče v vsakem mestu, kjer je dejavno. V podjetju je z vsemi vozniki in logisti zaposlenih približno 7000 ljudi. Prav med pandemijo pa se je začelo novo poglavje v zgodbi o uspehu.
 

Dr. Oetker prepoznal priložnost

 
V ponedeljek je skupina Oetker sporočila, da prevzema startup Flaschenpost. »Ustrezne pogodbe so bile podpisane 30. oktobra 2020,« je zapisalo že dolgo uveljavljeno podjetje iz Bielefelda.
 
Flaschenpost je samo oktobra letos ustvaril približno 27 milijonov evrov prodaje. Leta 2018 je bil letni promet 100 milijonov. FOTO: Flaschenpost
Flaschenpost je samo oktobra letos ustvaril približno 27 milijonov evrov prodaje. Leta 2018 je bil letni promet 100 milijonov. FOTO: Flaschenpost
O novici sta v nedeljo prva poročala portala Deutsche Startups in OMR. Slednja izpostavljata kupnino v višini milijarde evrov. Dr. Oetker ob uradni naznanitvi v ponedeljek sicer ni razkril finančnih informacij.
 
Za veliko družbo, ki je pravzaprav bolj znana po mešanicah za peko in zamrznjenih picah, dostava pijač ni novo ozemlje. V skupino spada tudi dostavna služba Durstexpress, ki jo je nekoč ustanovila družba Getränke Hoffmann iz skupine Radeberger.
 
Po navedbah Oetkerja prevzem dopolnjuje ponudbo Durstexpress. Združeno dostavno službo bodo v prihodnosti vodili člani upravnega odbora Bottle Post in vodstvo Durstexpressa. Glede na govorice o nakupni ceni je na prevzem mogoče gledati predvsem kot na priznanje, da je bila konkurenca Flaschenposta – premočna.
 

Zmagovalec krize

 
Kot večina spletnih storitev so tudi storitve dostave pijač med zmagovalci koronske krize. Po poročanju Deutsche Startups naj bi Flaschenpost samo oktobra letos ustvaril približno 27 milijonov evrov prodaje. Leta 2018 je bil letni promet 100 milijonov.Štiriinštirideset letni ustanovitelj Dieter Büchl je dolgo delal na konceptu službe za dostavo pijač. Leta 2012 je ustanovil startup, a ga je leta 2014 zaprl, saj, kot pravi, ni mogel obvladovati povpraševanja. Dve leti kasneje je prišlo do ponovnega zagona, tokrat s soustanovitelji.
 

Težave zaradi sveta delavcev

 
Podjetje je bilo na udaru leta 2019. Ko so zaposleni želeli ustanoviti svet delavcev, je podjetje to skušalo preprečiti. Vendar pa slednji deluje od aprila letos. Zaposleni želijo ukrepati proti slabim pogojem dela v logističnih centrih. Flaschenpost pa je še vedno v rdečih številkah.
 
V podjetju je z vsemi vozniki in logisti zaposlenih približno 7000 ljudi. Prav med pandemijo pa se je začelo novo poglavje v zgodbi o uspehu. FOTO: Flaschenpost
V podjetju je z vsemi vozniki in logisti zaposlenih približno 7000 ljudi. Prav med pandemijo pa se je začelo novo poglavje v zgodbi o uspehu. FOTO: Flaschenpost
Po drugi strani skupina Oetker sedi na kupu denarja že od junija 2017. Prodaja ladjarske družbe Hamburg Süd je v blagajno prinesla približno dve milijardi evrov čistega dobička. Že takrat je družba napovedala, da želi denar vložiti v prevzeme.
 
Poleg prevzemov poskušajo ustvariti tudi živahnejšo podobo. Dr. Oetker je leta 2017 predstavil startup Juit, ki ponuja zamrznjene jedi. V koronski krizi je bil ta koncept razširjen in dodane so bile še pripravljene jedi. Sodelujejo tudi pri manjših startupih, kot je služba za dostavo tort DeineTorte.de. Skupina namreč zasleduje cilj, da bi postala manj odvisna od prodaje v stacionarni maloprodaji.
 

Konkurenca je velika

 
Samo v Berlinu lahko stranke izbirajo med različnimi storitvami dostave pijač. Pred nekaj leti so nekatera novoustanovljena podjetja, kot sta Trinkkiste ali Durst, srečo iskala v svojem konceptu dostave pijač, vendar neuspešno.
 
Poleg tega nekateri proizvajalci pijač ponujajo dostavo tudi pod svojim okriljem, a v nasprotju s Flaschenpostom in Durstexpressom, so stranke dolžne plačati stroške dostave ali pa veljajo visoke minimalne vrednosti naročil.
 

Več iz rubrike