Medtem ko ves svet stoji, stroji v kitajskih tovarnah še aktivnejši

V času, ko se praktično ves svet sooča z gospodarsko krizo in slabšim finančnim stanjem gospodinjstev, se kitajska proizvodnja krepi.
Fotografija: FOTO: STR/Afp
Odpri galerijo
FOTO: STR/Afp

Spletni South China Morning Post, ki je v lasti spletnega trgovca Alibabe in ga številni označujejo za trobilo kitajske partije, piše, da bi Kitajska lahko že v kratkem postala največji trg potrošniškega blaga ter s tem z vrha izrinila ZDA. Ni jasno kakšna je resnica napisanega, a vendar je Kitajska v zagonu. Včeraj je francoski AFP poročal o krepitvi aktivnosti v kitajskih tovarnah, ki so novembra bile celo najvišje v zadnjih treh letih.

Kitajski zmaj gre naprej


Münhenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je včeraj objavil raziskavo o aktualnih gospodarskih razmerah v Nemčiji. V poročilu pišejo, da se stanje v tej gospodarsko najmočnejši evropski državi sicer izboljšuje, vendar pa 15 odstotkov podjetij ocenjuje, da gospodarska kriza ogroža njihov obstoj. Dodatno so se poglobile razlike med sektorji; skrb predvsem izražajo turistične agencije in organizatorji potovanj, hoteli ter restavracije, nadpovprečno zaskrbljeni so še proizvajalci in predelovalci kovin.
FOTO: Jianan Yu/Reuters
FOTO: Jianan Yu/Reuters


Medtem ko je negotovost močno prisotna v EU in praktično povsod po svetu, pa se Kitajski indeks nabavnih menedžerjev (PMI) povečuje in je že prešel 50 točk, kar je nekakšno merilo za rast ali padec. Ne le, da je na Kitajskem izkazana rast, PMI se giba na najvišji ravni od septembra 2017.

Iz azijske velesile obenem prihajajo vesti o povečanju novih naročil v tamkajšnjih tovarnah, piše STA. »Glavni motor [za visoko raven PMI] je povečanje novih naročil. Še posebej se je povečala komponenta naročil iz tujine,« poudarja ekonomist družbe Capital Economics Julian Evans-Pritchard.
 

Kitajska z rastjo BDP


Povpraševanje po kitajskih izdelkih v svetu še naprej ostaja veliko. To bi lahko bil tudi odraz slabšanja finančnega stanja gospodinjstev v Sloveniji in po Evropi, kajti kitajski izdelki pogosto na trgu nastopajo z nižjo ceno, kot drugi tuji ali domači konkurenčni izdelki.

Amerika in evropske vlade nadaljujejo boj proti Huaweiu. Včeraj je nameščanje tehnologije Huaweia prepovedala Britanska vlada, kljub temu pa povpraševanje za kitajske izdelke po svetu ostaja visoko. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Amerika in evropske vlade nadaljujejo boj proti Huaweiu. Včeraj je nameščanje tehnologije Huaweia prepovedala Britanska vlada, kljub temu pa povpraševanje za kitajske izdelke po svetu ostaja visoko. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Ob dobrem indeksu nabavnih menedžerjev pa je Kitajska tudi edino večje svetovno gospodarstvo, ki bo leto končala kar z rastjo bruto domačega proizvoda (BDP). Državna ureditev je namreč obvladala izbruh koronavirusa, v zadnjem obdobju, ko se EU spopada s hudim drugim valom okužb, pa na Kitajskem beležijo zgolj manjše izbruhe.

Kitajski mediji med drugim poročajo o zadostni rasti domačega gospodarstva, da bi lahko že v kratkem postali največji trg potrošniškega blaga, kar je trenutno ZDA. Direktor kitajske komisije za regulacijo bančništva in zavarovanja Guo Shuqing medtem svari pred balonom na nepremičninskem trgu, kar naj bi bila tudi največja grožnja kitajskega finančnega sistema. Po podatkih, ki jih navaja South China Morning Post, nepremičninski krediti na Kitajskem predstavljajo skoraj 40 odstotkov celotnega dolga bankam. Shuqing v tem smislu opozarja, da so potrebni ukrepi, ki bi preprečili nastanek morebitnega nepremičninskega balona.
 

Huawei še vedno na udaru


Amerika in evropske vlade ob vsem napisanem še naprej bijejo boj proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huaweiu. Nedavno je denimo pogoje glede uporabe tehnologije Huaweia dodatno zaostrila britanska vlada. Do zdaj je veljalo, da operaterji ne smejo kupovati opreme kitajskega velikana po novem letu, zaradi strahu pred tem, da bi operaterji nakupe izvedli še letos, pa bo od septembra naslednjega leta, prepovedano tudi nameščanje tehnologije Huawei v omrežja 5G.

Več iz rubrike