Slabša se finančno stanje slovenskih gospodinjstev, vse manjša tudi potrošnja

V času pandemije koronavirusa se je finančno stanje slovenskih gospodinjstev poslabšalo, obenem se letos v času praznikov obeta manj potrošje.
Fotografija: FOTO: Chris Helgren/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Chris Helgren/Reuters

O poslabšanju finančnega stanja v novembru poroča že več kot 20 odstotkov slovenskih gospodinjstev, medtem ko je ta delež marca znašal 13 odstotkov, piše v raziskavi podjetja Valicon. Skoraj tri četrtine gospodinjstev načrtuje zmanjšanje potrošnje, tudi v času praznikov.
 

Manjša potrošnja kljub spletni ponudbi


November in december sta tradicionalno meseca, ko je potrošnja v razmahu. V novembru so namreč aktualne spletne razprodaje na t.i. črni petek, v decembru pa sledijo obdarovanja, kar je tudi vrhunec potrošnje v letu. Gre za čas leta, ko spletni trgovci opravijo največ prometa, v zadnjih letih pa so ob tem tudi podirali rekorde prodaje.
Spletno nakupovanje vsako leto znova podira rekorde. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Spletno nakupovanje vsako leto znova podira rekorde. FOTO: Getty Images/iStockphoto


Enako se dogaja v Aziji, kjer 11. 11. praznujejo »Dan samskih«, v sklopu tega pa potekajo razprodaje. Na Kitajskem je na ta dan vselej v ospredju e-trgovina Alibaba, ki je letos znova postavila rekord prodaje. Že do poldneva so namreč presegli 56 milijard dolarjev skupne vrednosti prodaje, ob tem, da so tokrat razprodaje potekale še v začetku novembra. Še bolj vrtoglav je podatek, da so na vrhuncu poslovanja vsako sekundo prejeli več kot 580 tisoč naročil, ti pa so še isti dan postali svojevrsten logističen izziv.

STA ob nakupovalni mrzlici po vsem svetu opozarja, da se kljub vse večji spletni prodaji, v trenutni krizi opazi tudi manjša težnja po potrošnji. Podjetnik, predavatelj in marketinški svetovalec Aleš Lisac za STA pojasnjuje, da bodo letos spletne trgovine zaradi koronskih ukrepov prodale veliko več kot običajno, potrošniki na splošno pa bodo potrošili manj.
 

Slabše finančno stanje


Raziskava, ki jo je izvedel Valicon, ugotavlja, da je v Sloveniji sicer zaznati slabšanje finančnega stanja gospodinjstev. V novembru o poslabšanju finančnega stanja poroča več kot petina slovenskih gospodinjstev, medtem ko je delež teh v marcu znašal 13 odstotkov. Večina gospodinjstev, ki se jim je finančno stanje poslabšalo, je dejalo tudi, da bodo zmanjšali potrošnjo.


Poročilo raziskave še navaja, da slaba četrtina gospodinjstev še pričakuje poslabšanje finančnega stanja.
 

Padec zaupanja v gospodarstvo


Manjši potrošnji botruje slabšanje epidemioloških razmer, ki se v Sloveniji tudi ob zelo strogih ukrepih, še vedno ne izboljšujejo. Prebivalci ob gospodarski negotovosti pogosto povečajo delež mesečnih prihrankov.

S pričakovanim padcem potrošnje in slabšim finančnim stanjem slovenskih gospodinjstev se skladajo tudi podatki Statističnega urada, ki ugotavlja upad kazalnikov gospodarskega ozračja. Ti so na mesečni ravni padli za sedem odstotnih točk, na letni pa kar za 16. Na mesečni ravni je prav na vseh panogah upadel tudi kazalnik zaupanja.

Več iz rubrike