Startupi ABC Acceleratorja lani zbrali 4,8 milijona evrov

Startupi pod okriljem pospeševalnika ABC Accelerator so kljub pandemiji uspešno zaključili leto 2020. Skupaj so zbrali kar 4,8 milijona evrov.
Fotografija: Startupi, ki delujejo pod okriljem ABC Acceleratorja so v letu 2020 skupaj zbrali več kot 4,8 milijona evrov investicij, med temi pa so bila tudi štiri slovenska startup podjetja. FOTO: Sinisa Kanizaj
Odpri galerijo
Startupi, ki delujejo pod okriljem ABC Acceleratorja so v letu 2020 skupaj zbrali več kot 4,8 milijona evrov investicij, med temi pa so bila tudi štiri slovenska startup podjetja. FOTO: Sinisa Kanizaj

Ljubljanski pospeševalnik ABC Accelerator je leto 2020 zaključil zelo uspešno, sicer pa o uspešnem letu poročajo tudi ostali deležniki Slovenskega startup ekosistema. ABC se lahko pohvali, da so njegovi startupi v letu, ki ga je zaznamovala pandemija koronavirusa, skupaj zbrali več kot 4,8 milijona evrov sredstev.
 

Slovenci zbrali 1,2 milijona evrov


Startupi, ki delujejo pod okriljem ABC Acceleratorja, so v letu 2020 skupaj zbrali več kot 4,8 milijona evrov investicij, med temi pa so bila tudi štiri slovenska startup podjetja. Ti so lani skupno zbrali 1,2 milijona evrov sredstev za razvoj in širitev, pravijo v pospeševalniku.


Startup podjetja so v lanskem letu dosegla številne uspehe, najbolj odmeven pa je prevzem tehnologije avstrijskega zagonskega podjetja App Ray, ki v sklopu ABC Acceleratorja deluje od leta 2015. App Ray je del druge generacije pospeševalnika, njihovo tehnologijo pa je kupilo belgijsko podjetje Guardsquare. Podjetje je pravzaprav eno vodilnih na področju varnosti mobilnih aplikacij in se ukvarja z večplastnimi naprednimi rešitvami za zaščito mobilnih aplikacij.
 

Oblikovanje prihodnosti


Soustanovitelj in direktor pospeševalnika ABC Accelerator Grega Potokar pravi, da so z uspehom slovenskih in tujih startupov v letu 2020 zelo zadovoljni, ob tem pa dodaja: »Za leto 2021 smo s podjetji in korporacijami pripravili posebne izzive za startupe, ki nagovarjajo aktualno poslovno problematiko in oblikujejo našo prihodnost. Opažamo, da se največ izzivov pojavlja na področjih nakupovanja s pomočjo sodobnih tehnologij tako v online kot tudi fizičnih trgovinah, spreminjata se prihodnost spletnega bančništva ter mikro logistike.«

Poslovanje ABC Acceleratorja leta 2020 v številkah. FOTO: Arhiv podjetja
Poslovanje ABC Acceleratorja leta 2020 v številkah. FOTO: Arhiv podjetja


Ob že omenjenem uspehu podjetja App Ray bodo z novimi investicijami prihodnost oblikovala še naslednja podjetja, ki leto 2020 hkrati ocenjujejo kot uspešno:

- Soplaya: s pomočjo ABC pospeševalnika pridobila kar 3,5 milijona evrov investicije.
- Slovenski Chess Universe: inovativna igra šaha, je s strani družbe BTC in mednarodnih investitorjev tveganega kapitala pridobil 600.000 evrov investicij.
- Slovenska startupa otroški stolček Froc in sistem za varno sidranje plovil Vision Anchor: oba pridobila po 100.000 evrov investicije.
- Portal 3minuteJob za hitro iskanje nove zaposlitve: pridobil 50.000 evrov za širitev na nove trge.
- Dodatno je tuji investitor vložil 500.000 evrov v slovensko podjetje s področja optimizacije procesov dela z namenom razvoja posla in produkta.
 

Hitre spremembe


Nabor startup podjetij, ki so se razveselila uspehov je velik, poudarjajo pri pospeševalniku. Med uspešnimi slovenskimi podjetji je tudi Cafalier inovativno čiščenje kavnih aparatov, ki je prejel zlato priznanje s strani Gospodarske zbornice Slovenije in pa startup podjetji Flexkeeping in Beeping.
Grega Potokar, soustanovitelj in direktor ABC Aaccelerator. FOTO: Sinisa Kanizaj
Grega Potokar, soustanovitelj in direktor ABC Aaccelerator. FOTO: Sinisa Kanizaj


Vsa podjetja in tudi sam pospeševalnik pa so se morali prilagoditi aktualnim razmeram epidemije. Hitre spremembe so sicer vselej prisotne v svetu startupov, poudarjajo na pospeševalniku. Tako so še vedno osredotočeni na pridobivanje novih investicij, širjenje poslovanja in odpiranju pilotnih projektov, vendar hkrati stremijo še k vzpostavitvi partnerskih sodelovanj startupov z velikimi podjetji. V luči tega so razpisani poslovni izzivi na novih področjih, v sklopu katerih lahko startupi s korporacijami oblikujejo nove rešitve. Primer tega je nakupovanje s pomočjo sodobnih tehnologij v spletnih in fizičnih trgovinah, sooblikovanje prihodnosti bančništva, načrtovanje mikro logistike, in podobno.

Več iz rubrike