Slovenske poslovalnice ruske banke Sberbank zaprle svoja vrata

Evropska centralna banka je včeraj sprejela odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem.
Fotografija: Poslovalnica na Dunajski cesti v Ljubljani, 28. februar 2022. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Poslovalnica na Dunajski cesti v Ljubljani, 28. februar 2022. Foto: Matej Družnik

Napad Rusije na Ukrajino se z današnjim dnem odraža tudi na poslovanju poslovalnic banke Sberbank, ki se nahajajo v Sloveniji. Komitenti banke se namreč lahko po novem poslužujejo le še kartičnega poslovanja, ostale storitve trenutno niso na voljo. Dvigi in plačila so do srede omejeni na največjo dnevno vrednost 400 evrov na komitenta.

Kot je napovedala Evropska centralna banka, naj bi evropska podružnica Sberbanke v prihodnje najverjetneje propadla, prav tako pa tudi njene izpostave na območju Slovenije in Hrvaške. Zaradi ukrepa naj bi namreč prišlo do poslabšanja likvidnosti, zaradi česar ne bo mogla pravočasno poplačati dolgov.

image_alt
Izključitev iz SWIFT: Rusija bo postala globalna finančna izobčenka

Na ravni Evropske centralne banke in enotnega odbora za reševanje so v nedeljo sprejeli odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem, so zapisali v sporočilu za javnost Banke Slovenije.

Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bodo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom, so dodali.

Delovanje banke omejeno na poslovanje s plačilnimi karticami

»Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte. V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovilo nemoteno poslovanje za vse komitente banke,« so zapisali pri Banki Slovenije in obenem pojasnili, da je Sberbank edina banka pri nas, ki je v ruski lasti. Preostale banke naj bi tako nemoteno poslovale še naprej.

Sberbank. Foto: Maxim Shemetov/Reuters
Sberbank. Foto: Maxim Shemetov/Reuters
Slovenska podružnica Sberbank je na spletni strani danes objavila, da so 'v luči zadnjih geopolitičnih dogodkov' v banki v zelo kratkem času zabeležili znaten odliv sredstev strank.

»Z namenom zaščite interesov naših strank in zaposlenih pred morebitni dodatnimi učinki obstoječih in novih sankcij smo pripravili možno rešitev. Ta v tem trenutku in zgolj začasno vključuje nekatere precej drastične ukrepe,« so dodali.

Največji dovoljeni dnevni dvig znaša 400 evrov

Kot so pojasnili, bodo naslednja dva delovna dneva vrata poslovalnic zaprta, dvigi in plačila s plačilnimi karticami strank pa bodo omejeni na 400 evrov dnevnih dvigov oziroma plačil.

Pojasnili so še, da slovenska Sberbank banka deluje na lokalnem trgu in jo regulira Banka Slovenije ter sodeluje predvsem s slovenskimi strankami.

image_alt
Trump se vrača na družbena omrežja

Sberbank je v Sloveniji sicer prisotna že 10 let. Glede na velikost se med bankami, ki se nahajajo v Sloveniji, uvršča na deveto mesto. Gre za nasledico banke Volksbank, ki je svoja vrata pri nas odprla leta 1993. Banka je bila sicer do leta 2012 v avstrijski, nato pa je prešla v rusko last. V prihodnje se ji je obetalo poslovanje pod srbskim okriljem, vendar je njena usoda zaradi trenutnih ukrepov, vezanih na ruski napad Ukrajine, negotova.

Več iz rubrike