Izključitev iz SWIFT: Rusija bo postala globalna finančna izobčenka

ZDA, EU, Združeno kraljestvo in Kanada bodo nekaterim ruskim bankam preprečile dostop do sistema za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo.
Fotografija: Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT). Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT). Foto: Dado Ruvic / Reuters

Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT) je organizacija, ki upravlja mednarodni finančni sporočilni sistem. Ta omogoča izmenjavo sporočil med bankami in ostalimi finančnimi institucijami po vsem svetu. SWIFT se uporablja za hitro, natančno in varno pošiljanje ter prejemanje informacij, kot so navodila za prenos denarja.

Zahodne države so včeraj, 27. februarja, ponoči, dosegle dogovor o nizu novih finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino, ki vključujejo tudi izključitev določenih ruskih bank iz sistema SWIFT.

image_alt
Najhujši paket sankcij, ki jih je EU kdajkoli sprejela

V petek, 25. februarja, je EU sicer že sprejela številne sankcije, ki naj bi prizadele rusko gospodarstvo, oligarhe in posamezne osebe, ki so sodelovale pri izvajanju agresije nad Ukrajino. Slovenski zunanji minister Anže Logar je dejal, da gre za »najhujši paket sankcij, ki jih je EU kdajkoli sprejela za katerokoli državo,« o čemer smo že pisali.

Pritiski za strožje sankcije

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, 25. februar 2022. Foto: Olivier Hoslet / Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, 25. februar 2022. Foto: Olivier Hoslet / Reuters
V skupni izjavi so se Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada zavezale, da bodo zagotovile umik določenih ruskih bank iz sistema Swift, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). V sporočilu, ki so ga med drugim poslali iz Bruslja in Bele hiše, so države zapisale, da »bo to zagotovilo, da bodo te banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema, in bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno«.

Dodale so: »Od Rusije bomo zahtevale odgovornost in skupaj zagotovile, da bo ta vojna za [Vladimirja] Putina pomenila strateški neuspeh.« Delna izključitev iz svetovnega plačilnega sistema v okviru novih sankcij proti Moskvi se pričakuje v naslednjih nekaj dneh, navaja The Guardian.

Zaradi nadaljnjega vojaškega napada Putina na Ukrajino so se namreč krepili pritiski za strožje sankcije. Združeno kraljestvo in Španija sta bili prvi podpornici poteze za izključitev Rusije iz sistema SWIFT, ZDA so bile sprva neodločene, zadržana pa je bila tudi Nemčija.

image_alt
Kako je Kitajska postala država izjemnega tehnološkega napredka?

V soboto, 26. februarja, pa je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock dejala, da država pripravlja »ciljno usmerjeno in funkcionalno omejitev« sistema SWIFT. Nekaj ur pozneje je bila objavljena skupna izjava zahodnih zaveznic, vključno z Nemčijo, ukrep pa je napovedala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Onemogočeno financiranje vojnega stroja

Von der Leyenova je dejala, da si Evropska unija in njeni partnerji prizadevajo, da bi Putinu »onemogočili financiranje njegovega vojnega stroja«. Ob napovedi dodatnih sankcij je dejala, da se bodo »zavezali, da bodo zagotovili, da bo določeno število ruskih bank odstranjenih iz sistema SWIFT«. Končni seznam institucij naj bi bil še vedno v pripravi.

Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT). Foto: Dado Ruvic / Reuters
Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT). Foto: Dado Ruvic / Reuters
Von der Leyenova je dodala: »Izključitev bank [iz sistema SWIFT] jim bo preprečila izvajanje večine finančnih transakcij po vsem svetu ter učinkovito blokirala ruski izvoz in uvoz.« Po besedah visokega predstavnika ameriške administracije to pomeni, da ruska centralna banka ne bo več mogla »podpirati rublja«, država pa bo postala »globalna ekonomska in finančna izobčenka«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mednarodni plačilni sistem Swift je sporočil, da se pripravlja na izvajanje novih ukrepov v prihodnjih dneh. »Sodelujemo z evropskimi organi, da bi razumeli podrobnosti o subjektih, za katere bodo veljali novi ukrepi, in se pripravljamo na izpolnitev zakonskih navodil,« je navedel v izjavi. Von der Leyenova je dejala, da bodo uvedeni tudi ukrepi, ki bodo »Putinu preprečili, da bi uporabil svoj vojni sklad«.

image_alt
Koliko bodo zaslužili naši in tuji olimpijci?

V izjavi Bruslja in Bele hiše je tudi navedeno, da bo v prihodnjem tednu začela delovati »čezatlantska delovna skupina«, ki bo »zagotovila učinkovito izvajanje naših finančnih sankcij z identifikacijo in zamrznitvijo sredstev sankcioniranih posameznikov in podjetij, ki obstajajo v naših jurisdikcijah«.

Predsednik ukrajinske vlade Denys Shmyhal je na Twitterju objavil: »Hvala našim prijateljem [...] za zavezo, da bodo več ruskih bank odstranili iz sistema SWIFT« in za »ohromitev sredstev ruske centralne banke«.

image_alt
Iznajdljiva 23-letnika rudarita bitcoine na naftnih ploščadih

Več iz rubrike