Skupina G7 dosegla dogovor o obdavčitvi podjetij

Finančni ministri skupine največjih industrijskih držav G7 so na srečanju v Londonu dosegli dogovor o globalnem davku na dohodke multinacionalnih podjetij.
Fotografija: Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsednik evroskupine Paschal Donohoe, predsednik Svetovne banke David Malpass, italijanski finančni minister Daniele Franco, francoski finančni minister Bruno Le Maire, kanadska finančna ministrica Chrystia Freeland, britanska kanclerka kanclerke Rishi Sunak, izvršni direktor MDS Kristalina Georgieva, nemški finančni minister Olaf Scholz, ameriška ministrica za finance Janet Yellen, generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Mathias Cormann, japonski finančni minister Taro Aso na srečanju finančnih ministrov skupine G7 v Lancaster House v Londonu v Veliki Britaniji, 5. junija 2021. Foto: REUTERS/Henry Nicholls/Pool
Odpri galerijo
Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsednik evroskupine Paschal Donohoe, predsednik Svetovne banke David Malpass, italijanski finančni minister Daniele Franco, francoski finančni minister Bruno Le Maire, kanadska finančna ministrica Chrystia Freeland, britanska kanclerka kanclerke Rishi Sunak, izvršni direktor MDS Kristalina Georgieva, nemški finančni minister Olaf Scholz, ameriška ministrica za finance Janet Yellen, generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Mathias Cormann, japonski finančni minister Taro Aso na srečanju finančnih ministrov skupine G7 v Lancaster House v Londonu v Veliki Britaniji, 5. junija 2021. Foto: REUTERS/Henry Nicholls/Pool

»Po letih razprav so finančni ministri G7 dosegli zgodovinski dogovor o reformi globalnega sistema obdavčitve, da bi ga pripravili na globalno digitalno dobo,« je v video izjavi, objavljeni na omrežju Twitter, dejal britanski finančni minister Rishi Sunak.
 
Ključno je, je dodal Sunak, da bo davek »pravičen, tako da bodo prava podjetja plačevala pravi davek v pravih državah«.
 
Svetovne sile si že dlje časa prizadevajo, da bi multinacionalke, ki delujejo v veliko državah, v teh tudi pravično plačale davek. Trenutno lahko ta podjetja ustanovijo podružnice v državah z razmeroma nizko obdavčitvijo dohodka pravnih oseb in tam prijavijo dobičke. Tako plačujejo davek po stopnji v teh državah, tudi če dobiček v glavnem izvira iz prodaje na drugih trgih, poroča BBC.
Francoski finančni minister <strong>Bruno Le Maire</strong>. Foto: Daniel Leal-Olivas/REUTERS
Francoski finančni minister Bruno Le Maire. Foto: Daniel Leal-Olivas/REUTERS

 
Med podjetji, ki jih bo novi davek prizadel, bi lahko bili tehnološki velikani. Po navedbah BBC je bilo minuli teden objavljeno, da irska podružnica Microsofta na 315 milijard dolarjev dobička lani ni plačala nič davka, ker je iz davčnih razlogov registrirana na Bermudih.
 
Izjava po zaključku srečanja ministrov Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in ZDA po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navaja, da se države zavezujejo h globalnemu davku v višini vsaj 15 odstotkov, ki se bo obračunaval v vsaki državi posebej.
 
Skupina upa, da bo dokončni dogovor dosežen na julijskem srečanju finančnih ministrov skupine G20, še navaja izjava.
 
Kot je na Twitterju zapisal Sunak, bodo v obdavčitev vključena podjetja z vsaj 10-odstotno stopnjo dobička, in sicer bo 20 odstotkov dobička nad to 10-odstotno stopnjo prenesenega v države, kjer je bil ustvarjen, in tam obdavčenega.
 
image_alt
Biden se ne ozira na visok javni dolg in proračunski primanjkljaj

Nemški finančni minister Olaf Scholz je dogovor o davku označil za dobro novico za pravičnost in fiskalno solidarnost ter slabo novico za davčne oaze. »Podjetja se ne bodo mogla več izogibati fiskalnim obveznostim tako, da bodo svoje dobičke zvito preusmerjala v države z nejasno davčno strukturo,« je po poročanju AFP dejal Scholz.
 
Francija je dogovor označila za »zgodovinski korak«. »Je začetna točka in v prihodnjih mesecih si bomo prizadevali, da bo ta minimalni davek najvišji možni,« je po poročanju AFP v video sporočilu na Twitterju dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire.
 
Ameriška finančna ministrica <strong>Janet Yellen. Foto: </strong>Justin Tallis/REUTERS
Ameriška finančna ministrica Janet Yellen. Foto: Justin Tallis/REUTERS
Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je pozdravila dogovor kot »izjemno zavezo« držav G7. »Ta globalni minimalni davek bo končal 'tekmo do dna' pri obdavčitvi podjetij,« je po navedbah AFP dejala Yellenova.
 
Dogovor pozdravljajo tudi v Bruslju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ga je prek Twitterja označila za velik korak pri doseganju pravičnosti in enakih konkurenčnih pogojev. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je menil, da dogovor prinaša pravilno usmeritev v prizadevanjih, da bi iz krize covida-19 izšli z več enakovrednosti. Evropska unija bo pri tem odigrala svoj del, je zagotovil v tvitu.
 
image_alt
ILO: Pandemija več kot 100 milijonov delavcev pahnila v revščino

Ministri naj bi na srečanju, ki je prvič po letu 2019 potekalo v živo, razpravljali tudi o drugih temah, od delitve cepiva proti covidu-19, da bi dostop do njega dobile revnejše države, do tveganj zaradi podnebnih sprememb. Na dnevnem redu so imeli tudi okoljska kazniva dejanja, kot sta tihotapljenje divjih živali in nezakonita sečnja drevja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
 
Srečanje je bilo tudi priprava na srečanje vodij držav in vlad držav skupine G7, ki je predvideno od 11. do 13. junija v angleškem Cornwallu.
 
 

Več iz rubrike