Biden se ne ozira na visok javni dolg in proračunski primanjkljaj

Ameriški predsednik Joe Biden skuša prepričati Američane, da njegov gospodarski načrt deluje, ne glede na vse.
Fotografija: Foto: MANDEL NGAN / AFP
Odpri galerijo
Foto: MANDEL NGAN / AFP

Joe Biden je v petek izkoristil poročilo ministrstva za delo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v maju za promocijo svojih programov, ki prinašajo krepko povečanje proračunske porabe ne glede na visok javni dolg in proračunski primanjkljaj.

Biden je poudaril, da zaposlovanje v ZDA narašča po zaslugi povečane porabe. »Smo na pravi poti, naš načrt deluje in ne bomo popuščali. Gremo naprej. Sem zelo optimističen,« je dejal.
 
image_alt
Bomo dočakali novi »Bretton Woods« dogovor?

V ZDA so maja odprli 559.000 neto novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je nazadovala na 5,8 odstotka. Kljub Bidnovemu optimizmu je to po mnenju analitikov bolj kilavo glede na 1900 milijard dolarjev proračunske pomoči gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa, navaja STA.
 
Foto: SAUL LOEB / AFP
Foto: SAUL LOEB / AFP
Biden skuša prepričati Američane, da njegov gospodarski načrt deluje, in želi porabiti še 3000 milijard dolarjev za obnovo infrastrukture, za čisto energijo, otroško varstvo in šole.
 
Na poti tem ambicijam stojijo republikanci v zveznem senatu, ki so se po odhodu Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA vrnili k svojim konservativnim fiskalnim koreninam in jih spet skrbita dolg in primanjkljaj. Še posebej so proti ideji o povišanju davka na dobičke podjetij in davka na dohodek premožnih Američanov.
 
Vse bolj odločno poudarjajo grožnjo inflacije, ki bo narasla zaradi hitrega okrevanja gospodarstva, in menijo, da dodatna proračunska pomoč ni več potrebna.
 
image_alt
Lahko kitajska digitalna valuta zamaje globalno finančno stabilnost?

Omenjenih 1900 dolarjev pomoči gospodarstvu je za zdaj veliko bolj pospešilo povpraševanje po delavcih in dobrinah, kot pa je gospodarstvo sposobno ustvariti. Nekateri ekonomisti pa so prepričani, da se bo sčasoma vse lepo uskladilo, čeprav pa vsaj kratkoročno povišano inflacijo pričakujejo vsi.
 

Več iz rubrike