Samozaposlenim 700 evrov pomoči, pomoč pa tudi za študente
O

Premier Janez Janša upa, da bi bil zakon lahko sprejete prvega aprila.
Fotografija: Samozposlenim se obeta višja pomoč kot je bilo rečeno pred dnevi.
Samozposlenim se obeta višja pomoč kot je bilo rečeno pred dnevi.

Vlada bo danes nadaljevala z usklajevanji predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. mega zakonu. Z zakonskim besedilom so se seznanili že v petek in se zaradi njegove obsežnosti odločili razpravi nameniti današnji dan.

RTV Slovenije je včeraj poročala o nekaterih spremembah, ki jih je vlada že dorekla. Med drugim se spreminja pomoč za samozaposlene. Ti bodo namesto 70 odstotkov minimalne plače sedaj dobili neke vrste univerzalni temeljni dohodek v višini 700 evrov, vlada pa jim bo odpisala tudi vse prispevke.S svojimi ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Premier Janez Janša v idealnem primeru potrditev mega zakona v DZ pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

Ministrski zbor pa naj bi v petek zvečer že potrdil dodatek za upokojence z najnižjimi dohodki in kmete, pa tudi predlog kriznega dodatka v višini 200 evrov za vse, ki v tem času delajo in so še posebej izpostavljeni.

Ponudba študnetski del se je drastično zmanjšala.
Ponudba študnetski del se je drastično zmanjšala.


Tudi pomoč za študente


Danes pa naj bi vlada odločala tudi o pomoči študentom. Minister za delo Janez Cigler Kralj naj bi predlagal mesečno nadomestilo v višini med 200 in 300 evri, je v petek poročala TVS.

Premier Janez Janša sicer želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj. Izredna seja DZ naj bi bila v torek ali sredo.

Več iz rubrike

Komentarji: