Recesija je »neizogibna«, kakšne ukrepe lahko pričakujemo?

Inflacija v evroobmočju je junija dosegla novo rekordno vrednost – 8,6 odstotka. Kdaj se sicer uradno razglasi recesija?
Fotografija: Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke (ECB), 30. marec 2022. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters
Odpri galerijo
Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke (ECB), 30. marec 2022. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters

Morala vlagateljev v evrskem območju je ta mesec padla na najnižjo raven po maju 2020, kar kaže na »neizogibno« recesijo v 19 državah evrskega bloka, je pokazala ponedeljkova raziskava. Manfred Huebner, izvršni direktor podjetja Sentix, ki je izvedlo raziskavo, je dejal, da dinamika gospodarstva v EU v vseh pogledih spominja na krizo iz leta 2008, saj »nam grozi nevarnost zloma evropske oskrbe z energijo«.

Kdaj lahko pričakujemo uradno razglasitev recesije?

Medtem, ko je Reutersova anketa predvidevala, da bo Sentixov indeks za evrsko območje julija znašal -19,9, je dejansko padel na -26,4, za več kot 10 točk glede na junij. Indeks Sentix je sicer izčrpna raziskava nemških vlagateljev o njihovem mnenju o trgih, vključno z ameriškimi delniškimi in obvezniškimi trgi.

image_alt
Kako so povezani inflacija in dvigi obrestnih mer?

»Energetska kriza [...] povzroča znatna gospodarska izkrivljanja,« je ponedeljek, 4. julija, v izjavi pojasnil Huebner in dodal: »Dinamika v vseh pogledih spominja na krizno leto 2008, in kar je takrat pomenilo zlom finančnega sistema, je zdaj nevarnost zloma evropske oskrbe z energijo.«

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, je sicer prejšnji mesec prešla na drugo stopnjo svojega tristopenjskega načrta za izredne razmere na področju plina, potem ko je Rusija zmanjšala dobavo po plinovodu Severni tok 1, kar je korak, preden vlada zmanjša porabo goriva.

Philip Lane, glavni ekonomist Evropske centralne banke (ECB), 27. september 2019. Foto: Gary He / Reuters
Philip Lane, glavni ekonomist Evropske centralne banke (ECB), 27. september 2019. Foto: Gary He / Reuters

»Ocene razmer, kot je trenutna, upravičujejo pričakovanje, da je recesija neizogibna,« je po navedbi Reutersa dejal Huebner. Najbolj razširjena uradna definicija recesije je sicer, ko dve četrtletji zapored upade BDP določene države ali območja. Julija bo zagotovo veliko četrtletnih poročil o rezultatih podjetij negativnih, kar bo seveda vplivalo tudi na BDP držav.

Kako se namerava EU spopasti z recesijo?

Kot smo že omenili, je inflacija v evroobmočju junija dosegla 8,6 odstotka, medtem ko se ECB pripravlja na prvo zvišanje obrestnih mer od leta 2011. ECB, ki je obljubila, da se bo spopadla z naglim naraščanjem cen, se bo predvidoma sestala konec julija in napovedala zvišanje obrestnih mer, je poročal CNBC.

image_alt
ECB obljublja pomoč južnim evropskim državam v krizi

Obrestne mere naj bi nato znova zvišala septembra, kar pomeni, da bi se lahko njena glavna obrestna mera letos vrnila v pozitivno območje - ECB ima namreč negativne obrestne mere od leta 2014. Predsednica ECB, Christine Lagarde, je v začetku prejšnjega tedna dejala: »Če se inflacijski obeti ne bodo izboljšali, bomo imeli dovolj informacij, da bomo ukrepali hitreje.«

Vendar se zaradi strahu pred recesijo v prihodnjih mesecih pojavlja vse več vprašanj o prihodnosti denarne politike v evroobmočju. Če bi centralna banka hitro zvišala obrestne mere, bi to lahko še bolj zavrlo gospodarsko rast v času, ko se upočasnjevanje že dogaja. Nedavni podatki o poslovni aktivnosti kažejo, da evroobmočje že izgublja zagon – splošno vprašanje je torej, ali se bo evrskemu bloku letos uspelo izogniti recesiji ali pa bo ta nastopila leta 2023.

image_alt
Zlato kot strateška naložba v letu 2022

Philip Lane, glavni ekonomist ECB, je dejal, da morajo v prihodnjih mesecih ostati pozorni: »Zaradi negotovosti moramo obvladovati obe tveganji. […] Na eni strani bi to lahko bile sile, ki bi inflacijo dlje časa ohranjale višjo od pričakovane. Po drugi strani pa imamo tveganje upočasnitve gospodarske rasti, kar bi zmanjšalo inflacijski pritisk,« je Lane pojasnil za CNBC.

Več iz rubrike