Prodajalec ni več dolžan izročiti računa, če stranka tega ne zahteva

Konec preteklega tedna je prišlo do uveljavitve novele zakona o davku na dodano vrednost.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

V soboto je prišlo do uveljavitve novele zakona o davku na dodano vrednost, s čimer se v slovenski pravni red prenašajo določbe več evropskih direktiv, uvaja se tudi nekaj poenostavitev za davčne zavezance.

Za potrošnike najbolj pomembna določba je, da jim prodajalec ni dolžan izročiti računa v papirni obliki, če ga ne zahtevajo sami.

image_alt
Kako se spremeni življenje po večjem zadetku na loteriji?

Za kmete pomembna novost bo uveljavljena 1. julija. Takrat bo namreč ukinjen prag za obvezen vstop kmetov v sistem davka na dodano vrednost, ki je danes določen pri 7500 evrih. Se pa bodo kmetje lahko v ta sistem še vedno vključili, če bodo sami želeli.

Novela zakona sledi tudi okoljski politiki. Uvaja se namreč možnost odbitka davka na dodano vrednost pri nakupu motornih vozil, če so namenjena za službeno rabo in so brez izpustov ogljikovega dioksida. Pogoj je, da vozilo ni dražje od 80.000 evrov.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Več iz rubrike

finance

Bayer v prvem četrtletju beleži močno rast dobička

Vojna v Ukrajini ni imela negativnega vpliva na poslovne rezultate, saj obe državi skupaj predstavljata le okoli tri odstotke prihodkov kemičnega velikana.

finance

Koliko je treba privarčevati za dostojno pokojnino?

Koliko denarja bi sploh potrebovali, da bi lahko rekli, da gre za udobno upokojitev?

finance

Inflacija v ZDA se je aprila končno malce umirila

Poročilo ameriškega ministrstva za delo je pokazalo, da se je rast inflacije v ZDA prejšnji mesec prvič po avgustu 2021 upočasnila, vendar le za odtenek.

finance

Vrednost bitcoina prepolovljena, 40 % investitorjev globoko pod vodo

Bitcoin je upadel za skoraj 55 %. Je to bankrot številnih investitorjev? In še: zdaj se ve, kriptovalute ne deluje kot varovalka pred inflacijo.

Komentarji: