Elon Musk lažji za 8 milijard

Izvršni direktor družbe Tesla, Elon Musk je letos izgubil 8 milijard svojega premoženja.
Fotografija: Elon Musk je zaradi padca Teslinih delnic izgubil 8 milijard. Foto: Brian Snyder/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Elon Musk je zaradi padca Teslinih delnic izgubil 8 milijard. Foto: Brian Snyder/REUTERS Pictures

Po podatkih Forbesa je Muskovo premoženje 23. maja 2021 vredno 147 milijard dolarjev. Pred kratkim je izgubil osem milijard, saj so Tesline delnice zabeležile najdaljšo tedensko izgubo v zadnjih treh letih. Tako je moral drugo mesto najbogatejšega Zemljana prepustiti Bernardu Arnaultu, direktorju LVMH.
 

Raketna družba je ocenjena na 74 milijard dolarjev


Musk je odraščal V Južni Afriki, pri 17 letih se je preselil v Kanado, nato pa kot študent končal v ZDA. Prvič je postal milijonar leta 1999, ko je pri 30 letih prodal spletno oglasno platformo podjetju Compaq. Kasneje je ustanovil spletno banko X.com, ki se je kmalu združila s PayPalom, tega pa je 2002 kupil eBay za 1,5 milijarde dolarjev. Zdaj je večinski lastnik podjetja Tesla in SpaceX. Raketna družba je trenutno ocenjena na 74 milijard dolarjev.
Muskova Raketna družba SpaceX je ocenjena na 74 milijard dolarjev. Foto: Mario Anzuoni / Reuters
Muskova Raketna družba SpaceX je ocenjena na 74 milijard dolarjev. Foto: Mario Anzuoni / Reuters

V enem letu se je premoženje povečalo za več kot 100 milijard


Januarja letos je Musk postal najbogatejši človek na svetu. S takratnimi 151 milijard dolarji je prehitel Jeffa Bezosa, šefa Amazona. V letu 2020 je njegovo premoženje tehtalo »samo« 22 milijard dolarjev, v zadnjem letu pa je njegovo bogastvo močno poskočilo. Po poročanju CNBC naj bi se v enem letu vrednost delnice družbe Tesla povečala kar za devetkrat. Premoženje ustanovitelja podjetja Tesla se je tako v enem letu povečalo za več kot 100 milijard dolarjev.
image_alt
Namestitev Tesline solarne strehe po novem lažja, a dražja

Padec Teslinih delnic povzročila skrb zaradi inflacije


Musk je nedavno izgubil 8 milijard dolarjev zaradi padca vrednosti delnic njegovega podjetja. Delnice so padale pet tednov zapored, kar je najdaljša tedenska izguba velikana med proizvajalci električnih vozil od leta 2018. Vlagatelji so se zaradi zaskrbljenosti, kako bo inflacija vplivala na ameriško gospodarstvo, začeli izogibati tveganim delnicam. Poleg tega jih skrbi tudi povečanje okužb s covidom-19 v nekaterih državah, vse skupaj pa je vplivalo na padec vrednosti Teslinih delnic, navajajo strokovnjaki. 
image_alt
Bodo Gatesovi otroci dobil večji kos dediščine?

Dno so delnice dosegle prejšnji teden


Po podatkih, ki jih je objavilo Kitajsko združenje osebnih vozil, je prodaja električnih avtomobilov, aprila, v primerjavi z marcem, zelo upadla. Muskove delnice pa so dno dosegle prejšnji teden, ko so se pojavili novi znaki težav poslovanja na Kitajskem. Kljub poročanju o rekordnem dobičku v prvem četrtletju so delnice podjetja padle za skoraj petino. Temu naj bi botrovalo svetovno pomanjkanje polprevodnikov in vse večje konkurence tradicionalnih proizvajalcev avtomobilov, še piše CNBC.

Več iz rubrike