Pobuda za spremembo načelnega vodila, ki usmerja ameriško gospodarstvo

Skupina vplivnih ameriških mednedžerjev je presenetila z željo po spremembi temeljev delniškega trgovanja.
Fotografija: Sprememba vodilnega načela ameriškega kapitalizma naj bi zdaj ob bok dobila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Sprememba vodilnega načela ameriškega kapitalizma naj bi zdaj ob bok dobila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih. Foto: Reuters

Med ameriškimi podjetniki in finančniki je prejšnji teden odmeval premislek vplivne podjetniške skupine US Business Roundtable, ki združuje menedžerje vodilnih ameriških podjetij, kot so Amazon, JPMorgan, General Motors in podobni. Ti so pozvali k spremembi osnovnega vodila, ki usmerja stroj na Wall Streetu in desetletja poganja tržno gospodarstvo. Pri slednjem gre za idejo primata delničarjev, skozi katero se na prvo mesto podjetniških nalog postavlja večanje vrednosti delnic podjetja.

Vodilnemu načelu ameriškega kapitalizma bi zdaj ob bok stopila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih, piše Financial Times.

Večja podjetja v zadnjem obdobju čutijo dodaten pritisk s strani vplivnih naložbenikov, aktivističnih delničarjev, akademikov in pravnikov, ki sprašujejo kakšen je dolgoročen načrt za izboljšanje socialno-ekonomskih razmer in zmanjšanje okoljskega vpliva. Ne glede na zadnje dogodke marsikdo dvomi, da bi do spremembe načela primata delničarjev zares prišlo, saj ni jasno, kako bi podjetja ostala enako dobičkonosna, kot so zdaj.

Več iz rubrike

Komentarji: