Pobuda za spremembo načelnega vodila, ki usmerja ameriško gospodarstvo

Skupina vplivnih ameriških mednedžerjev je presenetila z željo po spremembi temeljev delniškega trgovanja.
Fotografija: Sprememba vodilnega načela ameriškega kapitalizma naj bi zdaj ob bok dobila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Sprememba vodilnega načela ameriškega kapitalizma naj bi zdaj ob bok dobila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih. Foto: Reuters

Med ameriškimi podjetniki in finančniki je prejšnji teden odmeval premislek vplivne podjetniške skupine US Business Roundtable, ki združuje menedžerje vodilnih ameriških podjetij, kot so Amazon, JPMorgan, General Motors in podobni. Ti so pozvali k spremembi osnovnega vodila, ki usmerja stroj na Wall Streetu in desetletja poganja tržno gospodarstvo. Pri slednjem gre za idejo primata delničarjev, skozi katero se na prvo mesto podjetniških nalog postavlja večanje vrednosti delnic podjetja.

Vodilnemu načelu ameriškega kapitalizma bi zdaj ob bok stopila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih, piše Financial Times.

Večja podjetja v zadnjem obdobju čutijo dodaten pritisk s strani vplivnih naložbenikov, aktivističnih delničarjev, akademikov in pravnikov, ki sprašujejo kakšen je dolgoročen načrt za izboljšanje socialno-ekonomskih razmer in zmanjšanje okoljskega vpliva. Ne glede na zadnje dogodke marsikdo dvomi, da bi do spremembe načela primata delničarjev zares prišlo, saj ni jasno, kako bi podjetja ostala enako dobičkonosna, kot so zdaj.

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: