Pobuda za spremembo načelnega vodila, ki usmerja ameriško gospodarstvo

Skupina vplivnih ameriških mednedžerjev je presenetila z željo po spremembi temeljev delniškega trgovanja.
Fotografija: Sprememba vodilnega načela ameriškega kapitalizma naj bi zdaj ob bok dobila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Sprememba vodilnega načela ameriškega kapitalizma naj bi zdaj ob bok dobila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih. Foto: Reuters

Med ameriškimi podjetniki in finančniki je prejšnji teden odmeval premislek vplivne podjetniške skupine US Business Roundtable, ki združuje menedžerje vodilnih ameriških podjetij, kot so Amazon, JPMorgan, General Motors in podobni. Ti so pozvali k spremembi osnovnega vodila, ki usmerja stroj na Wall Streetu in desetletja poganja tržno gospodarstvo. Pri slednjem gre za idejo primata delničarjev, skozi katero se na prvo mesto podjetniških nalog postavlja večanje vrednosti delnic podjetja.

Vodilnemu načelu ameriškega kapitalizma bi zdaj ob bok stopila še skrb za okolje in večanje blaginje zaposlenih, piše Financial Times.

Večja podjetja v zadnjem obdobju čutijo dodaten pritisk s strani vplivnih naložbenikov, aktivističnih delničarjev, akademikov in pravnikov, ki sprašujejo kakšen je dolgoročen načrt za izboljšanje socialno-ekonomskih razmer in zmanjšanje okoljskega vpliva. Ne glede na zadnje dogodke marsikdo dvomi, da bi do spremembe načela primata delničarjev zares prišlo, saj ni jasno, kako bi podjetja ostala enako dobičkonosna, kot so zdaj.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: