Baba Vanga in guruji z Wall Streeta

Znana jasnovidka Baba Vanga je leta 1989 napovedala napad dveh jeklenih ptic na ZDA. Čeprav je bila njena napoved precej zavita v meglo, so ji rumeni časopisi po terorističnem napadu 11. septembra 2001 pripisali status prerokinje.
Fotografija: AFP PHOTO
Odpri galerijo
AFP PHOTO

Zimbabvejski duhovnik Uebert Angel je pravilno napovedal smrt nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele in tako postal medijska senzacija.
Hobotnica Paul je dosegla svetovno slavo, ko je med svetovnim nogometnim prvenstvom leta 2010 pravilno napovedala zmagovalce osmih dvobojev.
Upravljavec skladov John Poulson je pravilno napovedal finančno krizo leta 2007. Ker je takrat potegnil prave investicijske poteze in stavil na padec trga, je do leta 2009 zaslužil 16 milijard ameriški dolarjev. Tako je postal guru številka ena na Wall Streetu, o njem pa so napisali tudi knjigo.

In tu stvari postanejo zanimive …



Baba Vanga je v svoji karieri napovedala veliko stvari. Veliko večino popolnoma napačno, tudi tisto o tretji svetovni vojni, ki naj bi se začela leta 2010. In tudi napovedi, ki so ji prinesle slavo, so bile zelo nejasne in jih je mogoče interpretirati na sto načinov.
Uebert Angel in na tisoče drugih pridigarjev vsako leto napoveduje različne stvari. Devetindevetdeset odstotkov teh napovedi se ne uresniči. Medijsko najodmevnejše so napovedi o koncu sveta. Toda glede na to, da berete tole kolumno, se očitno nobena od njih ni uresničila.

AFP PHOTO
AFP PHOTO


Potem ko je hobotnica Paul umrla, so poskušali napovedovati izide športnih tekem z različnimi živalmi, tudi s sloni, mačkami in celo črvi. Mislim, da ni treba posebej razlagati, kako so se ti podvigi končali.
Kaj pa se je zgodilo z Johnom Paulsonom, superzvezdnikom Wall Streeta, na čigar investicijske sklade so ljudje kar planili po njegovem zmagoslavnem pohodu? Zagotovo guruja, ki je oborožen z vsemi mogočimi analitičnimi orodji in čigar tim neprestano spremlja dogajanje na trgu, ne more doleteti enaka usoda …



Pa poglejmo!
V prvih štirih letih po tem, ko je Paulson postal kralj Wall Streeta, so njegovi skladi doživeli več kot 60-odstotni padec. Da, prav ste prebrali. Medtem ko so delniški trgi po vsem svetu zrasli za 70 odstotkov, so se vložki investitorjev v sklade Johna Paulsona več kot prepolovili.
Podobna zgodba se je nadaljevala tudi v naslednjih letih. Zaradi izjemno slabih rezultatov je moral John Paulson letos zapreti svoje sklade. Potem ko so investitorji izgubili tudi do 90 odstotkov svojega premoženja v skladih, so tako rekoč vsi pobrali šila in kopita.


Jasnovidnost ali sreča?
Psihološko dejstvo je, da imamo ljudje radi jasnovidce in borzne guruje, ki napovedujejo cene nafte, delnic, obveznic ali zlata. Ob njihovih napovedih se počutimo varne. Ti ljudje vedo, kaj počnejo, in lahko jim zaupamo.
Toda na žalost je to ena največjih in najdražjih psiholoških prevar. Naši možgani se namreč ne zavedajo, da je na svetu na tisoče borznih strokovnjakov, ki napovedujejo prihodnost. In med tisočimi napovedi se že po statistiki oziroma naključju pojavi majhen odstotek pravilnih.

Na koncu, ko se ena izmed tisočih napovedi uresniči, se veliko govori o guruju, ki je zadel v črno. Toda ali to pomeni, da bo tudi v prihodnje imel podobne rezultate? Žal ne. Šlo je le za srečo. Njihove naslednje napovedi verjetno ne bodo bolj zanesljive kot napovedi vseh, ki so prej zgrešili.

Foto Osebni Arhiv
Foto Osebni Arhiv


Pred časom sem se na družbenih omrežjih pošalil na račun Roberta T. Kiyosakija, avtorja knjige Bogati očka, revni očka. Kiyosaki že od leta 2015 vsako leto napoveduje, da nas naslednje leto čaka največji borzni zlom v zgodovini. Tega do zdaj ni bilo. Ravno nasprotno, delnice drvijo više in više. Seveda bodo prej ali slej morale tudi pasti. To je popolnoma naravno.
In če bo Kiyosaki še naprej vsako leto napovedoval borzni zlom, bo prej ali slej imel prav. Na koncu bodo vsi govorili, da je bila njegova napoved pravilna. Pozabili pa bodo na vse prejšnje nepravilne.

Torej: ko razmišljate o vlaganju svojega denarja, ne poslušajte gurujev in njihovih napovedi. Ne kupujte zlata le zato, ker znani guru napoveduje, da bo njegova cena zrasla. Ne prodajajte svojih delnic, ki ste jih kupili kot dolgoročno naložbo, le zato, ker drug guru govori, da bodo prihodnje leto močno padle.

To, da verjamete napovedim »strokovnjakov«, bo namreč največkrat vodilo k slabim kratkoročnim odločitvam in velikim izgubam.
svetkapitala@delo.si


Robert Rolih. Foto Osebni Arhiv
Robert Rolih. Foto Osebni Arhiv

---------------
Robert Rolih je avtor mednarodne uspešnice The Million Dollar Decision in evropski javni govorec leta 2015. Je eden vodilnih svetovnih predavateljev o investiranju, svoje seminarje redno izvaja v Londonu, Amsterdamu, Stockholmu, Sofiji, Zagrebu, Moskvi, Ljubljani in drugih mestih. Njegova knjiga The Million Dollar Decision je prevedena v mandarinščino in bolgarščino, kmalu pa bo izšla s posebno izdajo tudi v Indiji. O njej so pisali/govorili v več kot 50 medijih doma in po svetu. Najodmevnejši je bil intervju z Rolihom na ameriški Newsmax TV. Yahoo Finance! pa je enega od njegovih citatov uvrstil med »20 briljantnih citatov največjih svetovnih vlagateljev« (20 brilliant quotes from the world’s greatest investors).

Več iz rubrike