Plemenite kovine iz sijajnega v bleščeče leto

Po sijajnem letu za plemenite kovine, bi se nekatere letos lahko zasvetile še bolj, napovedujejo analitiki.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Po spektakularnem letu naj bi plemenite kovine leta 2021 še naprej pridobivale na ceni, predvsem naj bi se zasvetilo srebro, menijo analitiki, a ostajajo zadržani glede napovedi, ko si bo svetovno gospodarstvo opomoglo od vpliva pandemije.
 
Rast cen plemenitih kovin je posledica povpraševanja vlagateljev, ki želijo zaščititi svoje bogastvo pred morebitno inflacijo. To je skupaj s pomanjkanjem ponudbe v letu 2020, cene plemenitih kovin potisnilo navzgor: zlato in paladij za več kot 20 odstotkov, medtem ko je srebro pridobilo 47, platina pa 10 odstotkov.
 
»V letu 2021 pričakujemo nove rekordne vrednosti zlata in paladija,« je za Reuters dejal Philip Newman, analitik pri Metals Focus.
 
»Toda srebro bo prineslo najvišje dobičke,« je napovedal.
 

Zlato


FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Zlato na splošno velja za varno zatočišče za shranjevanje denarja, vendar je pandemija pospešila rast cene, ki je dosegla rekordnih 2072,5 dolarja za unčo.
 
Medtem ko je povpraševanje po fizičnem zlatu zaradi pandemije upadlo, se je povpraševanje po naložbah povečalo, kar se odraža v imetjih največjega svetovnega sklada, ki trguje z zlatom, SPDR Gold Trust, ki je lani dosegel največji letni dobiček po letu 2009 – približno 30 odstotkov.
 
Cena zlata se je proti koncu preteklega leta znižala na približno 1900 dolarjev za unčo, saj so vlagatelji preusmerili pozornost, ko je bilo razvito cepivo, kar je spodbudilo naložbe v sredstva, ki so v obdobju gospodarske rasti uspešna.
 
Ogromen javni dolg, negativni realni donos obveznic in grožnje inflacije, bodo pozitivno vplivali na plemenite kovine tudi v letu 2021, meni Ross Norman, neodvisni analitik. Zlato bi se lahko letos zvišalo še za 20 odstotkov, napoveduje.

Srebro

 
Tradicionalno varnim premoženjem, kot je zlato, pa tudi industrijska kovina, ki se uporablja v izdelkih, vključno s sončnimi celicami, se je pridružilo še srebro, ki se je od  januarja lani z 18 dolarjev za unčo, avgusta povzpelo na 30 dolarjev, preden je zdrsnilo na približno 25 dolarjev za unčo.

Analitiki pravijo, da njegova dvojna vloga in večja nestanovitnost pomeni, da bi se lahko z rastjo gospodarstva bolje odrezalo kot zlato, saj bo trend prehajanja na čistejšo energijo spodbudil večjo porabo.
 

Platina


FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Za platino – plemenito kovina prestiža – analitičarka StoneXa Rhona O'Connell, napoveduje bolj stabilno leto. Cena slednje se bo verjetno gibala pri približno 1000 dolarjih za unčo, kar je približno toliko, kot je bila cena januarja lani in letos.
 

Paladij

 
Paladij ni priljubljena naložbena kovina. Štiri petine paladija se nahaja v avtomobilski industriji. Paladij namreč, tako kot platina, nevtralizira emisije motorjev.
 
Leta nezadostne ponudbe so se odrazila februarja lani, ko je cena paladija poskočila na rekordnih 2875,5 dolarja za unčo.
 
Večina analitikov pričakuje, da se bo rast nadaljevala tudi v letu 2021, ko bo svetovno gospodarstvo oživelo, posledično pa se bo prodaja avtomobilov okrepila.
 

Več iz rubrike