Pet velikih investicijskih bank vpletenih v nov borzni škandal

Nebrzdano špekuliranje hedge sklada s sposojenim denarjem je investicijske banke pahnilo v globoke izgube.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Strmi padci cen delnic nekaterih prepoznavnih ameriških podjetij v prejšnjem tednu postopno dobivajo epilog v enem večjih škandalov na ameriških finančnih trgih. Vsaj dve banki, Nomura in Credit Suisse pa sta skupaj utrpeli okoli šest milijard dolarjev izgube.

Za zdaj je mogoče ugotoviti, da je še prejšnji teden povsem neznani sklad tveganega kapitala Archegos Capital kupoval izvedene finančne instrumente, vezane na rast cene določenih delnic. Po nekaterih ocenah je imel sklad za okoli 10 milijard dolarjev tovrstnih instrumentov, njegova izpostavljenost do delnic, na katere je stavil, pa je znašala več kot 50 milijard dolarjev.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Povedano zelo poenostavljeno, je sklad z investicijskimi bankami sklepal pogodbe, s katerimi je stavil na rast cene delnic določenih podjetij. S tem je posredno postal lastnih delnic, ne da bi jih tudi dejansko imel v portfelju. Namesto sklada kupijo delnice banke, ki potem skladu, če cena delnic zraste, izplačajo pripadajočo razliko. Če cena delnic pade, se skladu hitro zaplete, saj mora pokrivati izgubo. Sklad je moral bankam tudi z zastavo delnic in denarja zagotavljati jamstva, da je sposoben pokriti ta tveganja. In prav to se je tudi zgodilo. Cena delnic ViacomCBS se je zaradi neuspele dokapitalizacije znižala, sklad, ki je stavil na rast teh delnic, pa ni bil sposoben zagotoviti dodatnih jamstev.

image_alt
Najnovejšo napetost povzročajo kitajske kršitve človekovih pravic

V drugi polovici prejšnjega tedna so ob velikem porastu prometa strmoglavile delnice družb ViacomCBS (njihova cena se je v nekaj dnevih prepolovila), Tencent (-37 odstotkov), Discovery (-36 odstotkov), Baidu (-18 odstotkov), in še nekaterih. Pri vseh je šlo za tako imenovano prodajo v sili, ki se zgodi, ko skladu ne uspe zagotoviti ustreznega finančnega jamstva, borznoposredniške hiše pa posledično razprodajo del premoženja.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Najbolj aktivne v razprodaji so bile investicijski banki Goldman Sachs in Morgan Stanley ter nemška Deutsche Bank, ki so, kot kaže, prehitele Credit Suisse, Nomuro in druge banke, vpletene v posle z Archegos Capital. Prvim trem se je, kot kaže, s hitrim odzivom uspelo izogniti večji škodi. Nomura je že razkrila, da je v poslih utrpela okoli dve milijardi dolarjev izgube (okoli 1,7 milijarde evrov). Credit Suisse izgubo še ocenjuje in je zgolj opozoril na potencialno velik učinek, ki se bo poznal v prvem četrtletju. Neuradno naj bi v poslih utrpel okoli štiri milijarde dolarjev izgube (3,4 milijarde evrov).

image_alt
Izjemno redka kovina po donosu zasenčila zlato in bitcoin

Archegos Capital je bil skrit očem regulatorjev, ker je bil registriran kot družinsko podjetje. Bolj znan je njegov ustanovitelj Bill Hwang, ki ga je, ko je bil še upravljalec sklada Tiger Asia, ameriški nadzornik trgov SEC leta 2012 že kaznoval s 44 milijonov dolarjev kazni zaradi trgovanja na podlagi notranjih informacij.  Kmalu po prejeti kazni je Hwang formalno ukinil Tiger Asia in kot družinsko podjetje registriral Archegos Capital, s čimer se je izognil obveznostim poročanja.
 
 

Več iz rubrike