Otroci in varčevanje: Kako jim privzgojiti občutek za denar?

V času prihajajočih praznikov starši razmišljajo o darilih, ki jih bodo kupili svojim otrokom, vendar pa jim hkrati lahko ponudijo še nekaj dragocenejšega.
Fotografija: Otrokom je smiselno zgodaj privzgojiti pozitiven odnos do denarja. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Otrokom je smiselno zgodaj privzgojiti pozitiven odnos do denarja. FOTO: Shutterstock

Epidemija in z njo povezani ukrepi, s katerimi smo se srečali v tem letu, sta precej zarezala v gospodarstvo. Številna podjetja so prekinila s poslovanjem, mnogi so ostali brez zaposlitve, zaradi česar se je veliko ljudi znašlo v finančni stiski. Številni so se odločili, da bodo zaradi negotove prihodnosti raje nekoliko več privarčevali. Iz situacije smo se lahko naučili, da je vedno dobro imeti na zalogi prihranke za težke čase. Kako to miselnost privzgojiti našim najmlajšim?

Independent je pripravil nekaj napotkov, kako lahko otroke podučimo o vrednosti denarja in jih že zgodaj naučimo, kako z njim ravnati, namesto da bi jih zgolj zasipali z nepotrebnimi darili.

Namesto dragih daril nekaj za v hranilnik. FOTO: GettyImages
Namesto dragih daril nekaj za v hranilnik. FOTO: GettyImages
»Če otroke že od malih nog spodbujamo k pozitivnemu odnosu do denarja, bo to z njimi ostalo skozi celo življenje. Letošnji božič je lahko idealen čas, da straši otrokom pomagajo pri razumevanju, kako imeti denar, ko ga potrebujemo, in kako ga prihraniti,« je dejala Laura Laidlaw, vodja odnosov z javnostmi pri Standard Life.

Kot navaja vir, je treba naslednjim generacijam že v mladih letih privzgojiti dobre finančne navade, s čimer bodo lahko bolj učinkovito upravljali z denarjem v odrasli dobi. Žal se v sklopu formalnega izobraževanja tem področjem posveča premalo pozornosti, zato je odgovornost staršev, da otrokom privzgojijo pozitiven odnos do denarja, še toliko večja.
 

Otroci naj čim prej odprejo svoj bančni račun


Laura Laidlaw dodaja, da lahko starši začnejo s tem, da otroku namenijo nekaj denarja za varčevanje, ki bi ga sicer odšteli za nakup daril. Po njenih besedah bodo na tak način čez čas ugotovili, da se prihranki seštevajo. Prav tako je po njenih navedbah smiselno, da čim prej dobijo svoj bančni račun. S tem jim ponudimo občutek lastništva nad denarjem in lažje razumevanje njegove vrednosti.

»Razmišljati morajo o denarju, ki ga imajo na razpolago, kar pomaga pri vzpostavitvi varčevalne miselnosti. S tem se začne razvijati razumevanje, koliko stvari stanejo. Imetje bančnega računa v otroštvu pomaga pri pridobivanju dobrih finančnih navad, ki se nadaljujejo v dobi odraslosti. Otrokom to pomaga pri razumevanju pomena prihrankov. Naučijo se upravljati s svojim fondom in zbrati finančno podporo, ne da bi se pri tem zanašali na starše,« je razložila Sarah Lord, vodja oddelka za stranke pri Succession Wealth.


Laith Khalaf, finančni analitik pri AJ Bell, pa predlaga, da mladostnike starši uvedejo na delniški trg, s čimer ti dobijo vpogled v vzpone in padce podjetij ter se učijo iskati najvišje dolgoročne donose.

Druga možnost je po besedah Rosie Hooper, finančne svetovalke pri podjetju Quilter, otroku nameniti določeno vrednost premoženja v skrbništvo, pri čemer mu poveste, da bo denar lahko uporabil, ko dopolni 18 let. Po njenih besedah je dobra ideja tudi zgodnje vlaganje v otrokov pokojninski sklad.

Več iz rubrike