Slovenija za tuje vlagatelje še naprej ostaja zaupanja vredna država

V letošnjem letu večina agencij ohranja bonitetno oceno Slovenije nespremenjeno, agencija Moody's pa jo je oktobra še zvišala na A3 in pripisala stabilne obete.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

»Green, Creative, Smart« je slogan slovenskega gospodarstva za prihodnost, ki mu sledijo ne le domači, ampak tudi tuji investitorji. Za slednje bojda naša država postaja vse bolj privlačna. To dokazuje tako vse bolj kozmopolitanski utrip naše družbe kot tudi rast neposrednih tujih naložb v Sloveniji.

Dileme, ali je tuj kapital dobrodošel, ni več oziroma je ne bi smelo biti več, saj se v globaliziranem svetu ve, »da se denar ne deli na domač ali tuj, ampak na dobrega ali slabega,« poleg tega pa večina študij kaže (tako doma kot po svetu), da multinacionalna podjetja poganjajo razvoj, napredek in spodbujajo razmišljanje izven ustaljenih okvirjev.

Kmalu znani najboljši tuji investitorji


FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Nagrade za izjemne uspehe tujih investitorjev v slovenskem poslovnem okolju FDI Award Slovenija bo Javna Agencija Spirit Slovenija podelila tudi letos in sicer na digitalni slovesnosti 16. decembra 2020. Z nagradami dopolnjujejo širšo slovensko strategijo za privabljanje tujih neposrednih investicij, ki sodi med prioritetna področja tako Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo kot celotne vlade Republike Slovenije. Nagrade bodo šle v roke najuspešnejšim podjetjem s tujim kapitalom, ki širijo svoje poslovanje in število zaposlenih v Sloveniji ter spodbujajo inovativne in pametne rešitve.
 

S&P Global Ratings: Slovenija ostaja dolgoročno stabilna


Bonitetna hiša S&P Global Ratings je potrdila oceno Slovenije pri AA- s stabilnimi obeti. »Za Slovenijo je to spet priznanje, da kljub zaostrenim razmeram zaradi covida-19 ostaja dolgoročno stabilna država,« so sporočili s finančnega ministrstva.
Po navedbah agencije je Slovenija v preteklih letih z uravnoteženo gospodarsko rastjo utrdila močan fiskalni in zunanjetrgovinski položaj, ki ji bo omogočil prebroditi krizo, ki jo prinaša covid-19. Agencija pozdravlja protikoronske ukrepe vlade, ki bodo po njenem mnenju preprečili dolgoročne negativne posledice za gospodarstvo, so navedli na finančnem ministrstvu.


Trenutni spopad s fiskalnimi šoki državi olajšujejo med drugim nizki stroški javnega dolga, ki so posledica tako monetarne politike Evropske centralne banke kot negativnih obrestnih mer, ki jih trenutno dosegajo 10-letne državne obveznice, so nadaljevali na ministrstvu.


Potrditev bonitetne ocene po njihovih navedbah odseva visok BDP na prebivalca, članstvo Slovenije v monetarni uniji, presežek tekočega računa plačilne bilance, trden in stabilen institucionalni okvir države ter predvideno stabilizacijo javnega dolga, ki naj bi po letu 2022 začel ponovno upadati.

V letošnjem letu večina agencij ohranja bonitetno oceno Slovenije nespremenjeno, bonitetna agencija Moody's pa jo je v začetku oktobra zvišala za eno stopnjo na A3 in ji pripisala stabilne obete. »Slovenija še naprej ostaja za tuje vlagatelje zaupanja vredna država,« so sklenili na ministrstvu.

Več iz rubrike