Oče in sin pomagata pri iskanju izgubljenih bitcoinov

Ocenjujeta, da je mogoče povrniti do 92 tisoč bitcoinov, kar znaša skoraj 4 milijarde evrov pri vrednosti 40 tisoč evrov za bitcoin.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Getty Images

Chris in Charlie Brooks se morata pri iskanju izgubljenih gesel za kripto denarnice poistovetiti s svojimi strankami. »Imava res širok spekter strank,« pojasnjuje Charlie, 20-letni programer, ki se je pridružil očetu pri vodenju podjetja Crypto Asset Recovery v ZDA. Očeta Chrisa je k ustanovitvi podjetja spodbudila ocena podjetja Chainalysis, ki je navedla, da je kar 20 odstotkov ustvarjenih bitcoinov izgubljenih, kar naj bi pomenilo približno 3,7 milijona bitcoinov.
 
image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

Te podatke je navedel New York Times v zgodbi o programerju iz San Francisca, ki ni mogel najti gesla za trdi disk, na katerem je bilo shranjenih njegovih 7002 bitcoinov. Po osmih napačnih poskusih sta mu ostala le še dva, preden bi bili bitcoini verjetno za vedno izgubljeni.
 

Bi bilo izgubljene digitalne valute možno obnoviti?

 
»Da, ti bitcoini so izgubljeni, toda če bi bil lastnik motiviran, kolikšen odstotek bi jih bilo mogoče obnoviti?,« se je spraševal Chris, 50-letni računalniški programer, ki je svoje podjetje ustanovil leta 2017, konec lanskega leta pa se mu je pridružil še sin.
 
Ilustracija bitcoina, 6. avgust 2021. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Ilustracija bitcoina, 6. avgust 2021. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Dvojica je na forumu BitcoinTalk ustvarila t. i. nit, kjer sta ljudi spraševala po izgubljenih bitcoinih. Brooksova sta filtrirala informacije in ugotovila, da je 14 odstotkov primerov potencialno obnovljivih, od tega sta na podlagi lastnega dela zmožna dešifrirati približno 35 odstotkov gesel. Tako sta ugotovila, da imata potencialne možnosti rešiti 2,45 odstotka izgubljenih primerov oziroma nekje med 68.110 in 92.855 bitcoinov. Pri vrednosti 40 tisoč evrov za bitcoin znaša vrednost potencialnega zaslužka do štiri milijarde evrov.
 
»Ena najinih zadnjih strank, ki sva ji pomagala, je imela v svoji kripto denarnici približno 250.000 dolarjev,« je za Business Insider dejal Charlie, ki je na fakulteti diplomiral iz računalništva. Šolanje je trenutno na čakanju, zdaj se posveča poslu. »To je nekaj, kar mi je bilo vedno všeč. Spletni lov na zaklade, zdelo se mi je res kul.«
 

Kako poteka dešifriranje?

 
Bankomati in digitalna kripto denarnica Chivo, Salvador, 8. september 2021. Foto: Jose Cabezas / Reuters<br />
 
Bankomati in digitalna kripto denarnica Chivo, Salvador, 8. september 2021. Foto: Jose Cabezas / Reuters
 
»Od stranke pridobimo čim bolj izpopolnjen seznam možnih gesel,« je dejal Charlie in pojasnil, da se po pogovoru z njo poskusita poistovetiti z njenim načinom razmišljanja. Dvojec bo izvedel »več sto milijonov ali milijard različic« vzorcev gesel in jih preizkusil v šifrirani različici denarnice, je dejal Chris in dodal: »Če nimate zelo dobrega [gesla], obstaja več možnih gesel, kot je atomov v vesolju in tega ne pravim kar tako.«
 
Brooksova sta povedala, da se čas dešifriranja močno razlikuje, vendar lahko občasno traja le pet sekund. To se je zgodilo pri stranki, katere seznam devetih možnih gesel je vseboval dejansko pravilno geslo. Charlie je za Business Insider povedal, da sta z neko drugo stranko, za katero se je izkazalo, da je imela v denarnici približno 250.000 dolarjev, delala približno mesec in pol.
 
image_alt
Otroci bogatih staršev zaslužijo več

Varnostni ukrepi, ki jih izvajata, vključujejo podpis pogodbe s strankami, v kateri navedejo, da so lastniki kripto denarnice, ki jo poskušata dešifrirati. Plačana sta stimulativno, začenši z denarnicami, ki vsebujejo od nič do 10 bitcoinov, ekipa zasluži 20-odstotno provizijo. Stranke ne plačajo ničesar, če iz denarnice ne moreta izterjati nobenih sredstev.
 

Več iz rubrike