Investitorji hranijo najmočnejšo italijansko mafijo - tudi banke

Najmočnejša skupina organiziranega kriminala v Italiji 'Ndrangheta je vpletena v izdajo obveznic, ki so jih pokupili mednarodni investitorji.
Fotografija: Med kupci spornih obveznic je tudi ena izmed večjih evropskih bank Banca Generali. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Odpri galerijo
Med kupci spornih obveznic je tudi ena izmed večjih evropskih bank Banca Generali. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters

Investitoji iz različnih držav so pokupili obveznice v višini milijarde evrov, te pa so bile podprte z aktivnostmi najmočnejše italijanske mafije, razkriva Financial Times.
 

Mafija deluje skozi podjetja na trgu


Ena od trenutno najmočnejših italijanskih mafij je 'Ndrangheta iz Kalabrije, ta pa med drugim deluje iz ozadnja pri številnih podjetjih (angl. front companies). Slednje izdajajo obeznice, ki jih pokupijo mednarodni investitorji. Analitiki ocenjujejo, da so omenjena podjetja med leti 2015 in 2019 izdala obveznice v skupni višini milijarde evrov.V enem primeru je obveznice kupila ena od največjih evropskih bank Banca Generali, dejanske transakcije pa so vodili pri prepoznavni računovodski družbi EY.

Finnačni dokumenti razkiravjo, da v ozadnju nekaterih izdanih obveznic stoji italijanska mafija, ki letno obrne tudi 44 milijard evrov. FOTO: Mario Laporta/Afp
Finnačni dokumenti razkiravjo, da v ozadnju nekaterih izdanih obveznic stoji italijanska mafija, ki letno obrne tudi 44 milijard evrov. FOTO: Mario Laporta/Afp
Med investitorji so tudi pokojninski skladi, hedge skladi in tudi družinske poslovalnice. Večina teh išče nove in drugačne načine kako svoje naložbe povečati v obdobju izredno nizkih obrestnih mer.
 

Izdaja obveznic


Večina obveznic je bilo pri oblikovanih na podlagi neplačanih računov državi za zdravstvene storitve, katera izdajajo podjetja, ki tovrstne storitve ponujajo. Tukaj pa velja evropska zakonodaja, ki narekuje, da se za neplačane račune, katere ima na grbi država, pretvori v kazni s stabilno obrestno mero. Pri računih s pravilnoma višjo obrestno mero se na koncu pričakuje odplačilo kazni, ki so neke vrste hipoteka za oblikovanje obveznic; takšni dohodki pa so interesantni za tiste, ki iščejo drugačno obrestno mero. Zbrani neplačani računi se na tak način oblikujejo v skupne obveznice, ki jih kupujejo mednarodni investitorji, s tem pa pravzaprav podpirajo delno italijansko mafijo.
Italijanska mafija 'Ndrangheta deluje skozi običajna podjetja. FOTO: Christoph Reichwein/Afp
Italijanska mafija 'Ndrangheta deluje skozi običajna podjetja. FOTO: Christoph Reichwein/Afp

Večina tovrstnih obveznic ima vseeno legitimna ozadja, dodaten pregled pa razkriva, da nekatera vključujejo mafijske aktivnosti. Skoraj vsi nakupi obveznic so bili zasebne narave, tako pa ocenjevalne agencije niso podajale mnenj o dejanski vrednosti obveznic in njihovem tveganju.
 

Rast 'Ndranghete


Kalabrijska mafija 'Ndrangheta je v svetu manj poznana, kot sicilijanska mafija, vseeno pa je v zadnjih dveh desetletjih postala ena od premožnejših in najmočnejših mafij zahodnih držav. Vključena je v organiziral kriminal na vseh področjih, od industrijske proizvodnje in preprodaje kokaina do pranja denarja, izsiljevanja in tihotapljenja.

Financial Times piše, da omenjena mafija sicer ni centralno organizirana temveč deluje po sistemu ločenih avtonomnih klanov, skupno pa letno obrne okoli 44 milijard evrov.

Več iz rubrike