Nove težave za evropsko gospodarstvo

Evro je v petih mesecih v primerjavi z dolarjem poskočil za 12 odstotkov, prvič po maju 2018. je 1. septembra naglo presegel magično mejo 1,2 dolarja za evro.
Fotografija: Evropsko gospodarstvo se sooča z resnimi težavami. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir
Odpri galerijo
Evropsko gospodarstvo se sooča z resnimi težavami. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir

Evropska centralna banka nove težave vidi v krepitvi valute, piše Bloomberg. Evroobmočje je namreč močno odvisno od izvoza. Z okrepitvijo nacionalne valute pa lokalni proizvodi izgubijo konkurenčnost na tujih trgih, blago se podraži, zaradi česar lahko povpraševanje po njih upade.

Krepitev evra je dodatno breme za izvoznike, še pomembneje pa je, da je svetovno povpraševanje na splošno precej nizko, opozarjajo ekonomisti. Resnost razmer se je pokazala, ko so zadnji podatki pokazali, da je inflacija v evroobmočju prvič po štirih letih postala negativna.


Stopnja deflacije je bila avgusta 0,2-odstotna (julija je bila 0,4-odstotna inflacija). Znižanje je posledica padca povpraševanja potrošnikov, kar zmanjšuje dohodek proizvajalcev in jih sili v zmanjšanje proizvodnje in odpuščanje delavcev.

Gospodarstva držav Evropske unije so se v drugem četrtletju 2020 letno znižala za rekordnih 14,4 odstotka. Gre za največji padec od začetka beleženja statistike (leta 1995).
 
 

Več iz rubrike