Nove težave za evropsko gospodarstvo

Evro je v petih mesecih v primerjavi z dolarjem poskočil za 12 odstotkov, prvič po maju 2018. je 1. septembra naglo presegel magično mejo 1,2 dolarja za evro.
Fotografija: Evropsko gospodarstvo se sooča z resnimi težavami. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir
Odpri galerijo
Evropsko gospodarstvo se sooča z resnimi težavami. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir

Evropska centralna banka nove težave vidi v krepitvi valute, piše Bloomberg. Evroobmočje je namreč močno odvisno od izvoza. Z okrepitvijo nacionalne valute pa lokalni proizvodi izgubijo konkurenčnost na tujih trgih, blago se podraži, zaradi česar lahko povpraševanje po njih upade.

Krepitev evra je dodatno breme za izvoznike, še pomembneje pa je, da je svetovno povpraševanje na splošno precej nizko, opozarjajo ekonomisti. Resnost razmer se je pokazala, ko so zadnji podatki pokazali, da je inflacija v evroobmočju prvič po štirih letih postala negativna.


Stopnja deflacije je bila avgusta 0,2-odstotna (julija je bila 0,4-odstotna inflacija). Znižanje je posledica padca povpraševanja potrošnikov, kar zmanjšuje dohodek proizvajalcev in jih sili v zmanjšanje proizvodnje in odpuščanje delavcev.

Gospodarstva držav Evropske unije so se v drugem četrtletju 2020 letno znižala za rekordnih 14,4 odstotka. Gre za največji padec od začetka beleženja statistike (leta 1995).
 
 

Več iz rubrike

finance

Hrvaška orožarja prevzela nadzor nad poznano lokalno banko

Znana karlovaška podjetnika Marko Vuković in Ivan Zabčić sta uradno prevzela vse delnice Karlovačke banke.

finance

Spletna banka Klarna postala najbolj obetaven evropski fintech

Vrednost banke Klarna je v tem tednu poskočila na več kot 10 milijard dolarjev, s tem pa je Klarna postala paradni konj evropske fintech industrije.

finance

Milijonarka: Biti premožen ni tako enostavno kot si mislite

Biti izjemno premožen ne pomeni, da imaš brezskrbno življenje, kakršnega si morda predstavljate - vsaj po mnenju te milijonarke in njenega moža.

finance

Kuba v pričakovanju prvega uradnega padca valute po kubanski revoluciji

Kubanski peso naj bi letos prvič po revoluciji leta 1959 doživel uraden padec vrednosti, s tem pa ne bo več izenačen z ameriškim dolarjem.

Komentarji: