Skrb-vzbujajoč petletni načrt Pekinga

Avstralski podjetniki obupujejo nad odnosom s Kitajsko in glasno opozarjajo na skrb-vzbujajoč petletni načrt Pekinga.
Fotografija: Za naslednji mesec je napovedano srečanje partijske elite, kjer bo osrednja tema pogovorov kako lahko Kitajska postane bolj samozadostna. Načrt bi lahko povsem spremenil svetovno gospodarstvo. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Odpri galerijo
Za naslednji mesec je napovedano srečanje partijske elite, kjer bo osrednja tema pogovorov kako lahko Kitajska postane bolj samozadostna. Načrt bi lahko povsem spremenil svetovno gospodarstvo. FOTO: Thomas Peter/Reuters

Vse več je kritik, da so avstralski vodilni podjetniki (pre)dolgo sedeli na ušesih, glede kitajskih interesov v svetovnem gospodarstvu. Avstralci vlado v Pekingu zdaj počasi dojemajo kot vedno bolj agresivno, skrbi jih pa tudi partijska elita. Ta se bo sestala naslednji mesec in takrat oblikovala petletni načrt, v katerem bodo opredelili vlogo Kitajske v svetovnem gospodarstvu.

Načrt bi lahko bistveno spremenil trenutno razmerje moči svetovnega gospodarstva, opozarja spletni Financial Review. Poudarek bo na dolgoročni vlogi azijske velesile, ki svetovne interese in nasršenost zahoda dojema kot vse večje grožnje.
 

Sprememba pravil svetovne trgovine


Avstralija ugotavlja, da se pravila svetovnega gospodarstva spreminjajo, to pa vpliva tudi na njih. Kitajska namreč že prevzema osrednjo vlogo v nekaterih kmetijskih panogah, ki so v njihovem odnosu tradicionalno pripadale Avstraliji. Zelo očiten primer tega je pridelava vina.

Čeprav namere Kitajske niso kristalno jasne, je očitno, da Kitajska želi sodelovati s preostalim svetom. S svetom bi tesno sodelovali in sprejeli stvari, ki jih potrebujemo, vendar pa te uporabili za gradnjo Kitajske navznoter.

V pričakovanju spremembe


Sestanek partijske elite je za naslednji mesec sklical sam predsednik Xi Jinping, pri tem pa poudaril, da je potrebno pospešiti vzpostavitev novega razvojnega načrta. Kitajska si močno prizadeva, da se ne ponovi scenarij, ki se je odvijal z ZDA; ta je namreč Kitajsko zadrževala kot talca, s tem ko je prepovedala uvoz polprevodnikov.
 

Draga šola za Avstralce


Načrt naj bi zdaj vključeval dolgoročno samozadostnost Kitajske, ki si ne želi biti pretirano odvisna zgolj od interesov politike drugih držav.

Avstralci so pričakovali dolgoročno rast kitajskega povpraševanja  po njihovih izdelkih, zdaj pa se očitno razmere korenito spreminjajo. FOTO: Jason Lee/Reuters
Avstralci so pričakovali dolgoročno rast kitajskega povpraševanja  po njihovih izdelkih, zdaj pa se očitno razmere korenito spreminjajo. FOTO: Jason Lee/Reuters
Obenem srečanje vzbuja tudi skrb pri avstralskih podjetnikih in investitorjih; načrt namreč vključuje tudi hrano, minerale in energijo. Gre za industrijske panoge pri katerih so Avstralci pričakovali večletno rast povpraševanja iz Kitajske.

Kitajska bo sicer še vedno potrebovala surovine iz Avstralije, vendar pa je hkrati zelo obetaven razvoj drugih področij v katere je vpeta Kitajska. Takšen primer je železova ruda iz zahodne Afrike, kar bi zmanjšalo kitajsko povpraševanje po ključnih avstralskih surovinah.
 

Morebitna sprememba vodila avstralskih investitorjev


Financial Review se obenem sprašuje tudi kakšen pristop ohraniti pri investiranju v Kitajske dejavnosti. Vse kaže, da kitajski izvozniki gledajo izrazito za svoje interese, kar na dolgi rok ni obetavno niti za zaskrbljene Avstralce, niti za preostali del sveta. Tako je aktualno vprašanje ali bi morali zaradi kitajskega novega načrta investitorji bolj kot na kitajska izvozna podjetja, staviti na kitajska podjetja, ki se ukvarjajo z notranjo prodajo?

Več iz rubrike