Nov rekordni padec Evergrandovih delnic; kaj je bilo tokrat?

Delnice druge največje nepremičninske družbe na Kitajskem v ponedeljek, 6. decembra, padle za 20 odstotkov in s tem dosegle novo najnižjo vrednost.
Fotografija: Evergrande se je zadolžil za več kot 260 milijard evrov. Foto: Tyrone Siu / Reuters
Odpri galerijo
Evergrande se je zadolžil za več kot 260 milijard evrov. Foto: Tyrone Siu / Reuters

Strahovi glede prihodnosti kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande Group so se vrnili ob novicah, da bi lahko prišlo do neplačila zadnjega obroka dolga. Evergrande je namreč konec tedna v izjavi navedel, da ne more zagotoviti »izpolnitve svojih finančnih obveznosti«. Evergrandove obveznosti znašajo 260 milijard evrov, med drugim tudi do podjetij zunaj Kitajske.

Ali se bo Evergrande predal?

Po poročilih lokalnih medijev so kitajski uradniki poklicali milijarderja in ustanovitelja nepremičninskega podjetja Xu Jiayina (oziroma Hui Ka Yana), da bi pojasnil najnovejše razmere. V izjavi podjetja Evergrande je bilo navedeno: »Glede na trenutno likvidnostno stanje skupine ni zagotovila, da bo imela skupina dovolj sredstev za nadaljnje izpolnjevanje svojih finančnih obveznosti.«

image_alt
Evergrande: Milijarder prodal osebno premoženje za dobro podjetja

»Družba je prejela zahtevo za izpolnitev finančnih obveznosti iz jamstva v višini približno 230 milijonov evrov. Če skupina ne bo mogla izpolniti svojih obveznosti iz jamstva ali nekaterih drugih finančnih obveznosti, lahko to privede do tega, da bodo upniki zahtevali pospešitev poplačila,« je navedeno v izjavi.

Foto: Tyrone Siu / Reuters
Foto: Tyrone Siu / Reuters
Conita Hung, direktorica naložb pri družbi Tiger Faith Asset Management, je dejala, da kljub temu, da je Evergrande več mesecev poskušal prodati premoženje, da bi poplačal dolgove, zadnja izjava kaže, da se bo podjetje »predalo in potrebuje pomoč«. »To je zelo slab signal,« je dejala Hungova in dodala, da bo podjetje Evergrande potrebovalo več let, da bo rešilo svoje težave, celo ob pomoči kitajske vlade.

Konec tedna so izjave objavili tudi centralna banka, bančni in zavarovalniški regulator ter regulator za vrednostne papirje, ki so dejali, da je tveganje v nepremičninskem sektorju mogoče omejiti. Zaradi razcveta kitajskega trga stanovanj in poslovnih nepremičnin je vlada Xi Jinpinga v Pekingu omejila nepremišljeno posojanje v sektorju, za katerega so se nekateri strokovnjaki bali, da mu grozi propad.

image_alt
Težave Evergranda razkrile mesta duhov na Kitajskem

Evergrande je bil eden od številnih razvijalcev, ki so bili zaradi regulativnih omejitev zadolževanja prikrajšani za denar, kar je privedlo do neplačila dolga v tujini, znižanja bonitetnih ocen ter razprodaj delnic in obveznic razvijalcev. Da bi zajezili pretrese, so regulatorji oktobra pozvali banke, naj sprostijo posojila za razvijalce in omogočijo nepremičninskim podjetjem, da zberejo več denarja od vlagateljev.

V ponedeljek je manjši kitajski nepremičninski razvijalec Sunshine 100 China Holdings sporočil, da je zamudil plačilo dolga v višini 150 milijonov evrov »zaradi likvidnostnih težav, ki so posledica negativnega vpliva številnih dejavnikov, vključno z makroekonomskim okoljem in nepremičninsko industrijo«.

Več iz rubrike