Nemška vlada z dolgom zaslužila milijarde

Christian Görke: »Kljub negativnim donosom se nemške obveznice prodajajo kot vroče žemljice.«
Fotografija: Nemški kancler Olaf Scholz, 20. december 2021. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters
Odpri galerijo
Nemški kancler Olaf Scholz, 20. december 2021. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Za nemške državne obveznice velja, da so odplačila obresti zelo varna, saj jih vse glavne bonitetne agencije ocenjujejo z 'AAA', zato so med vlagatelji zelo iskane. Za obvladovanje posledic pandemije koronavirusa si je nemška zvezna vlada letos na finančnih trgih v obliki vrednostnih papirjev izposodila rekordnih 483 milijard evrov. Ker pa je bila donosnost na letošnje vrednostne papirje negativna, je nemška vlada ob zadolževanju še 'nekaj malega' zaslužila.

Pismo državnega sekretarja

Nemška vlada je letos zaradi negativnih obrestnih mer na svoje vrednostne papirje z izdajo dolga zaslužila več milijard evrov. To je razvidno iz pisma državnega sekretarja finančnega ministrstva Floriana Toncarja, ki ga je videl Reuters, navaja mednarodna novinarska organizacija na svoji spletni strani.

image_alt
Evrski bankovci bodo dobili novo podobo

Toncar je v pismu odgovoril na vprašanje Christianu Görkeju, poslancu levičarske stranke Linke. Zapisal je, da so bila pri izdaji zveznih vrednostnih papirjev za financiranje proračuna in posebnih skladov »zbrana plačila v višini približno 5,85 milijarde evrov«. Kot smo omenili, se je nemška zvezna vlada letos za obvladovanje posledic pandemije covida-19 sicer zadolžila za rekordnih 483 milijard evrov.

Slika je simbolična. Foto: AP
Slika je simbolična. Foto: AP
Reuters navaja, da je to približno petino več kot leta 2020, ko je zadolževanje prav tako doseglo rekordno vrednost. Povprečna donosnost letos izdanih zveznih državnih vrednostnih papirjev je znašala minus 0,56 odstotka, je v pismu zapisal Toncar. Kljub temu so bile avkcije 1,7-krat presežene, poroča Reuters.

Kadar je vpis vrednostnih papirjev presežen, lahko podjetja ponudijo več vrednostnih papirjev, zvišajo ceno vrednostnega papirja ali uporabijo kombinacijo obojega, da bi zadovoljila povpraševanje in pri tem zbrala več kapitala, pojasnjuje Investopedia. To pomeni, da lahko zberejo več kapitala in pod boljšimi pogoji, saj je povpraševanje večje od ponudbe.

»Kljub negativnim donosom se nemške obveznice prodajajo kot vroče žemljice,« je dejal Görke. »Zvezna vlada bi lahko brez težav prodala še več obveznic.« Nemška finančna agencija, vladna služba za upravljanje dolga, za prihodnje leto načrtuje izdajo dolžniških vrednostnih papirjev v višini 410 milijard evrov, navaja Reuters.

image_alt
Globalni dolg lani narasel na skoraj 200.000 milijard evrov

Nemške državne obveznice, ki jih vse glavne bonitetne agencije ocenjujejo z 'AAA', so med vlagatelji zelo iskane, saj velja, da so odplačila zelo varna. Tudi trg teh vrednostnih papirjev je velik, veliki nakupi Evropske centralne banke pa povečujejo povpraševanje, kar posledično znižuje donosnost.

Več iz rubrike