Najpogostejše napake, ki jih pri varčevanju naredijo mladi

Veliko mladih odraslih večino zaslužka porabi za stvari, ki zagotavljajo kratkoročno izpolnitev in status.
Fotografija: Naložbe z visokim tveganjem in visoko volatilnostjo kot so kriptovalute, so vse bolj privlačne za mlajše vlagatelje, ki želijo na hitro obogateti. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Naložbe z visokim tveganjem in visoko volatilnostjo kot so kriptovalute, so vse bolj privlačne za mlajše vlagatelje, ki želijo na hitro obogateti. Foto: Getty Images

Pot do finančne neodvisnosti običajno zahteva veliko potrpežljivosti, prizadevnosti in tudi znanja. Za mlade na začetku svoje kariere, se osredotočanje na upokojitev ali varčevanje za prihodnost dostikrat ne zdi prednostno. Toda zgodnja finančna pismenost in urejanje finančnega porftelja ter varčevanje, sta bistvenega pomena za vsakega izmed nas. 

image_alt
Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

V nadaljevanju bomo našteli nekaj pogostih napak, ki se počnejo med ustvarjanjem finančne stabilnosti in svobode.

Predolgo čakanje na začetek pokojninskega varčevanja

Načrtovanje denarja za upokojitev je iskanje ravnotežja med tem koliko lahko zapravimo sedaj in koliko damo na stran za pokojnino. Tudi skromni zneski se zahvaljujoč obrestim lahko sčasoma pomnožijo, zato ni dobro čakati do 35 leta ali še več, da pričnete varčevati  na primer 100 evrov na mesec.

Morda zveni dogločasno, toda finančno načrtovanje je pomembno.V nedavnem poročilu Natixisa je 60 odstotkov anketirancev dejalo, da bodo morali delati dlje kot je bilo predvideno, da se bodo lahko upokojili. 40 odstotkov pravi, da bo potreben čudež, da se bodo sploh lahko varno finančno upokojili.

Načrtovanje denarja za upokojitev je iskanje ravnotežja med tem koliko lahko zapravimo sedaj in koliko damo na stran za pokojnino. Foto: Getty Images
Načrtovanje denarja za upokojitev je iskanje ravnotežja med tem koliko lahko zapravimo sedaj in koliko damo na stran za pokojnino. Foto: Getty Images

Žrtve inflacije življenjskega sloga

»Inflacija življenjskega sloga« se zgodi, ko ljudje pričnejo dojemati razkošje kot nujnost. Družbeni mediji ustvarjajo nenehno željo, da bi bili v korak z drugimi. Strah pred tem, da bodo kaj zamudili v kombinaciji z miselnostjo »zaslužil sem si«, je pripeljal do tega, da veliko milenijcev in tudi mnogo drugih, večino zaslužka porabi za stvari, ki zagotavljajo kratkoročno izpolnitev in status. Mladi odrasli običajno podcenjujejo koliko lahko prihranijo pri najemnini in hrani ter kako lahko prevelika poraba resno vpliva na druge finančne načrte, navaja CNN Business.

image_alt
Najstnica, ki z zaslužkom prekaša najbolje plačane direktorje

Pomanjkanje prihrankov za nujne primere

Sredstva za nujne primere so lahko rešitev v primeru izgube službe, bolezni ali drugih nepričakovanih dogodkov in stroškov. Mlajši ljudje včasih prezrejo ta tveganja. Jay Lee, finančni svetovalec iz Ballaster Financial pravi, da ni presenetljivo videti mladih odraslih brez sredstev za nujne primere, kar je zaskrbljujoče, saj je to pomemben finančni blažilnik, ki lahko prepeči še večje zadolžitve.

Za nujne prihranke je za začetek dober vsak znesek, toda na splošno je priporočljivo, da naj bi samski ljudje za nujne primere namenili znesek stroškov šestih mesecev, pari z dvojnimi prihodki pa znesek stroškov najmanj treh mesecev.

Premalo razpršene naložbe

Naložbe z visokim tveganjem in visoko volatilnostjo kot so kriptovalute, so vse bolj privlačne za mlajše vlagatelje, ki želijo na hitro obogateti. Bolj uveljavljene metode ustvarjanja bogastva kot so delnice, lahko ob tem delujejo dolgočasno. Nekateri finančni svetovalci to poimenujejo »sindrom sijočega predmeta«. Vendar je nevarno vložiti ves denar v visoko tvegana sredstva kot je NFT ali kriptovalute. Svoja sredstva je vedno dobro razpršiti na več strani in naložiti v različna sredstva - nekaj v visoko tvegane naložbe in nekaj v bolj stanovitne.

image_alt
Par, ki je rekordno hitro poplačal svoje dolgove

Več iz rubrike