Najnižja urna postavka za študentsko delo odslej višja

Minimalna urna postavka za študentsko delo bo od zdaj naprej višja za 28 centov. Znašala bo 6,17 evra bruto.
Fotografija: Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen

V petek je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj v uradnem listu objavil odredbo, ki določa, da bo najnižja urna postavka za opravljanje študentskega dela odslej višja. Ta se tako zvišuje na 6,17 evra bruto. Gre torej za 28 centov višji znesek, kot je bil v veljavi doslej, poroča STA.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu na dražbi

Osnovno minimalno urno postavko za začasno in občasno delo, ki ga lahko opravljajo osebe s statusom študenta ali dijaka, se sicer določa skladno z zakonom za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 glede na aktualen znesek minimalne plače. Znesek se preračuna na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas.

Minimalna plača se je s 1. januarjem zvišala na 1074,43 evra bruto, kar predstavlja 4,9-odstotno povišanje glede na znesek iz preteklega leta. Skladno z zgoraj navedenim zakonom so tako na ministrstvu preračunali bruto urno postavko, ki po novem pripada dijakom in študentom za opravljanje njihovega dela.

Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo

Študentsko delo od leta 2015 vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Od 1. 2. 2015 dalje sicer velja, da je začasno in občasno delo dijakov in študentov vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zaradi česar se od te vrste dela plačujejo prispevki, dijakom in študentom pa so iz tega naslova priznane ustrezne pravice.

Od tovrstnega dela dijakov in študentov se plačuje tudi poseben prispevek za zdravstveno zavarovanje od dohodka, pridobljenega z opravljanjem določenih oblik dela v skladu s 55.a členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - ZZVZZ (6,36 odstotka), ki gre pri tej obliki dela v breme delodajalcev. Plačevanje prispevka za zdravstveno zavarovanje po 55.a členu ZZVZZ zavarovancem ne daje dodatnih pravic, torej so osebe, ki delajo na tak način, še vedno zavarovane kot vzdrževani družinski člani ali kot samoplačniki (po 26. letu).

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Od leta 2015 je prišlo tudi do spremembe oblike prispevka za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Ta se od takrat naprej ne plačuje več v obliki pavšala, ampak v deležu od zaslužka dijaka ali študenta (0,53 odstotka).

Pravna podlaga za opravljanje dela študentov in dijakov je sicer napotnica, ki jo je treba nujno urediti pred pričetkom dela. Možno je naročiti stalno ali navadno napotnico. Navadna napotnica je namenjena opravljanju kratkotrajnega dela, pri stalni pa naj bi šlo za bolj dolgoročni dogovor glede dela. Njena veljavnost je pri tem omejena na eno leto.

image_alt
Sprejet je bil nov gradbeni zakon

Več iz rubrike