Mineva 20 let, odkar je v obtoku evro

Beležimo že 20 let, odkar se je evro pojavil v denarnem obtoku. V Sloveniji smo ga začeli uporabljati pred 15 leti.
Fotografija: Kakšen je vaš odnos do denarja.
Odpri galerijo
Kakšen je vaš odnos do denarja.

Evro je bil kot knjižna valuta uveden leta 1999, leta 2002 pa so ga namesto svoje nacionalne valute kot prve začele uporabljati Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Španija. Z uvajanjem evra v denarni obtok držav je prišlo do največje zamenjave denarja v svetovni zgodovini, poroča STA.

Navdih za simbol predstavljala grška črka epsilon

Ime so takrat novi valuti določili leta 1995 na vrhu EU v Madridu. Navdih za evrski simbol je predstavljala grška črka epsilon, ki hkrati velja kot simbol prve črke imena Evropa v latinici. Dve vzporedni črti, ki sta vidni v simbolu, naj bi ponazarjali stabilnost.

image_alt
Najmočnejše valute na svetu

Slovenija se je Evropski uniji priključila 1. maja 2004, vendar je evro dobila nekoliko kasneje. Najprej je morala namreč izpolniti vrsto pogojev. Med drugim je morala znižati inflacijo na evropsko raven in voditi varčno javnofinančno politiko. Evro je bil v Sloveniji uveden leta 2007 in je s tem zamenjal dotedanji tolar. Pri menjavi se je upoštevalo, da znaša en evro 239,64 tolarja. Naša država je bila sicer 13. po vrsti, v kateri se je uveljavil evro.

V evroobmočje danes spada 19 držav članic, evro kot denarna enota pa je prisoten še v Andori, San Marinu, Vatikanu, Monaku, Črni gori in na Kosovu. Medtem ko so motivi na bankovcih poenoteni za vse države, grbe na evrskih kovancih oblikuje vsaka država po svoje.

Evropska centralna banka. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters
Evropska centralna banka. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters

Med letoma 2013 in 2019 so v denarnem obtoku sicer pristali novi bankovci iz serije Evropa, medtem ko so bankovec za 500 evrov nehali tiskati.

ECB skrbi za stabilnost cen, pred kratkim pa je napovedala novo podobo evrskih bankovcev

Z evrom sicer upravljata Evropska centralna banka (ECB) in Evrosistem, ki je sestavljen iz centralnih bank držav evrskega območja. ECB je odgovorna za zagotavljanje stabilnosti cen, sredi leta 2021 pa se je odločila za novo strategijo denarne politike, s čimer je določila cilj dveodstotne inflacije v srednjeročnem obdobju.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

ECB je sicer pred kratkim napovedala, da bo do leta 2024 preoblikovala podobo evrskih bankovcev. Ti naj bi bili z novo podobo bolj povezani z Evropejci. Predsednica ECB Christine Lagarde je dejala, da je po dveh desetletjih prišel čas za spremembo.

ECB bo pri tem oblikovala fokusne skupine, da bi od ljudi iz celotnega evroobmočja zbrala mnenja o možnih temah za prihodnje bankovce. V svetovalni skupini bo po en strokovnjak iz vsake države evroobmočja. Ta bo zadolžena za predložitev ožjega seznama novih tem. Strokovnjaki prihajajo s področij, kot so zgodovina, naravoslovje in družboslovje, likovna umetnost in tehnologija.

image_alt
Zaradi inflacije zaskrbljeni celo milijonarji

Več iz rubrike