Microsoftova tržna vrednost prvič presegla 2000 milijard dolarjev

Proizvajalec programske opreme je za Applom zasedel drugo mesto po vrednosti podjetij.
Fotografija: Izvršni direktor Microsofta Satya Narayana Nadella. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP
Odpri galerijo
Izvršni direktor Microsofta Satya Narayana Nadella. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

22. junija je med trgovanjem na newyorški borzi vrednost Microsoftovih delnic narasla za 1,2 odstotka. Tako je celotna kapitalizacija tehnološkega velikana prvič dosegla 2000 milijard oziroma 2 bilijona dolarjev. V ZDA je Microsoft edini polega Appla, ki je to točko dosegel lani. Po koncu trgovalnega dne pa so delnice proizvajalca programske opreme nekoliko padle - na 265,51 dolarja za delnico.
 
image_alt
Bo Bill Gates prvi bilijonar na svetu?

Nasdaq je posodobil najvišjo vrednost vseh časov, indeks je dosegel 14269,77 točke. 22. junija so se občutno povišale tudi delnice podjetij, kot so Facebook (2,15 odstotka), Twitter (3,05 odstotka) in Apple (1,07 odstotka). Danes vodilni na lestvici najdražjih podjetij, kot že omenjeno, ostaja Apple s tržno vrednostjo 2200 milijard oziroma 2,2 bilijona dolarjev.
Izvršni direktor Microsofta Satya Narayana Nadella. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP
Izvršni direktor Microsofta Satya Narayana Nadella. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

 
Družba je prvič dosegla vrednost 2 bilijona ameriških dolarjev avgusta 2020. Mesec dni kasneje je to mejo doseglo še eno največjih podjetje v rudarskem sektorju - Saudi Aramco, vendar trenutno njegova kapitalizacija ne presega 1,9 bilijona ameriških dolarjev.
 
image_alt
ECB z digitalnim evrom napada kriptovalute in anonimnost

Spomnimo, da je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella pred kratkim napovedal, da bo podjetje novo različico vodilne programske opreme Windows predstavilo 24. junija.
 
 
 

Več iz rubrike