Bo Bill Gates prvi bilijonar na svetu?

Gates bi lahko, glede na nekatere izračune, do leta 2042 postal prvi bilijonar.
Fotografija: Foto: Hannah Mckay / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Hannah Mckay / Reuters

Kljub temu, da je znani ameriški programer in poslovnež do tega, da bi postal bilijonar, oddaljen še 915,6 milijarde dolarjev, naj bi bil temu cilju bližje, kot bi si mislili, v poročilu An economy for the 99% navaja Oxfama.

Premoženje bogatih posameznikov v rangu Billa Gatesa se je v zadnjem letu ekstremno povečalo. Tak trend naj bi se nadaljeval tudi v prihodnje, zato naj bi si Gates v naslednjih 25 letih ustvaril izjemno bogastvo, trdijo v raziskavi.
image_alt
Na Hrvaškem prodajajo hiše za eno kuno

Leta 2009 naj bi bilo po vsem svetu 793 milijarderjev, njihova skupna neto vrednost pa je znašala 2,4 bilijona dolarjev. Že leta 2016 si je najbogatejših 793 Zemljanov lastilo pet bilijonov dolarjev. S tem je bila v povprečju zaznana 11-odstotna letna rast.

»Če se bo ta trend rasti nadaljeval, bi bilo povsem mogoče, da bomo prvega bilijonarja na svetu dočakali že čez 25 let,« navaja poročilo.
 

Zaradi izjemnih donosov, ki jih bogati lahko dosežejo, se vrzel med njimi in drugimi stalno povečuje


Ker je Bill Gates s 84,4 milijarde dolarjev neto vrednosti eden vodilnih na Forbesovi lestvici najbogatejših posameznikov, bi bil lahko eden prvih bilijonarjev na svetu.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odkar je Gates leta 2006 zapustil Microsoft, je s fundacijo Bill in Melinda Gates večino svojega časa in sredstev posvetil izkoreninjanju nalezljivih bolezni in izboljšanju izobraževanja po vsem svetu. Skupaj z ženo sta v sodelovanju z Wareenom Buffettom ustanovila the Giving Pledge. Gre za koncept, ki je namenjen milijarderjem, ki želijo prispevati del ali večino svojega premožanja v javne namene.

Gatesova sta sicer dejala, da svojim otrokom ne nameravata zapustiti milijard. Seveda jim nameravata predati nekaj svojega premoženja, a – kot navaja Independent – ne toliko, da jim ne bi bilo treba delati.

V poročilu sicer še navajajo, da izjemno bogati ljudje lahko dosežejo donos, ki povprečnemu varčevalcu ni na voljo. Posledično se vrzel med bogatimi in vsemi drugimi skozi čas nenehno povečuje.
image_alt
Gostinski kader v proizvodnjo

»Večja kot je začetna naložba, večje donose lahko človek ustvari,« še pojasnjujejo.
 

Več iz rubrike