Gostinski kader v proizvodnjo

Spomladi letos je bila zabeležena 50-odstotna rast povpraševanja podjetij po zaposlenih v primerjavi z istim obdobjem lani.
Fotografija: Gostinski kader se preusmerja v proizvodnjo, Foto: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Gostinski kader se preusmerja v proizvodnjo, Foto: Leon Vidic / Delo

Od marca lani, ko so bili pri nas sprejeti prvi ukrepi za zajezitev širjenja virusa covid-19, se je brezposelnost nekaj časa stopnjevala. Številnim panogam je bilo delovanje onemogočeno, določen delež podjetij je (začasno) zaprl svoja vrata. Vse kaže na to, da se gospodarstvo postopoma vrača v ustaljene tirnice. S tem se tudi veča delež zaposlenih.
image_alt
Upad in naglo staranje prebivalstva

Največje povpraševanje po tehničnih profilih, gostinstvo bo stežka privabilo kader nazaj


V zadnjem času se z visoko rastjo naročil soočajo predvsem proizvodna podjetja. V primerjavi z enakim obdobjem lani lahko letošnjo pomlad zaznamo 50-odstotno rast povpraševanja podjetij po zaposlenih. Pojavil se je tudi nov trend; gostinski kader pošilja prijave za delovna mesta v proizvodnji. Če smo lahko v določeni meri prebujanje gospodarstva zaznali že lansko jesen, je ta trend prišel spomladi letos še toliko bolj do izraza, je kadrovsko podjetje Trenkwalder napisalo v poročilu za javnost.

Na ravni celotne države je največ povpraševanja po tehničnih profilih. Gre za skladiščnike, viličarje, varilce, ključavničarje, monterje, prodajne inženirje, tehnologe in vzdrževalce. Podatki kažejo, da čedalje več gostinskega kadra išče zaposlitev v proizvodnih obratih. Ocenjuje se, da bo imel zato gostinski sektor težave pri privabljanju svojega kadra nazaj. Zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, so namreč razmere v gostinstvu postale precej nestabilne, navaja Trenkwalder.
Podjetja se na področju kadrov spopadajo s številnimi izzivi, Foto: Shutterstock
Podjetja se na področju kadrov spopadajo s številnimi izzivi, Foto: Shutterstock

Podjetja bodo morala pozornost nameniti tudi ohranjanju kadra


Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v Trenkwalderju, je dejala, da so se kadrovski oddelki večino leta 2020 ukvarjali z reorganizacijami, organizacijo čakanja na delo, karantenami, obračunom nadomestil in odpuščanjem, medtem ko je bila letošnja pomlad drugačna. Vodstva podjetij opozarja, naj poleg iskanja novega kadra pozornost posvetijo tudi ohranjanju obstoječih zaposlenih. To jim po njenem mnenju lahko uspe z vlaganjem v njihov razvoj in skrbjo za njihovo zadovoljstvo.

Kraljičeva opozarja na nestabilnost dobavnih verig v teh časih. Podjetja v vseh panogah se namreč soočajo s pomanjkanjem surovin, zaradi česar morajo še več vlagati v učinkovito organizacijo dela.
image_alt
Na Hrvaškem prodajajo hiše za eno kuno

Pri podjetju opozarjajo, da so postopki zaposlovanja v teh časih zahtevni in specifični. Problem je tudi ta, da za določena delovna mesta prijav skoraj ni ali pa kandidati ne izpolnjujejo razpisanih pogojev. Kot je razložila Kraljičeva to ne velja zgolj za proizvodne delavce. S problematiko se srečujejo tudi podjetja, ki iščejo strokovni kader.

Delodajalci še posebej težko zadržijo mlajše zaposlene, ki so hkrati visoko in specifično usposobljeni ter predstavljajo visoko dodano vrednost na trgu dela. Takemu kadru mora vodstvo zato, po mnenju Kraljičeve, omogočiti dobre delovne pogoje ter zanimive in konkurenčne ponudbe.
 

Več iz rubrike