MiamiCoin mestu prinesel skoraj 4 milijone evrov v zgolj 30 dneh

Vsakič, ko je ustvarjen MiamiCoin, gre 30 odstotkov 'rudarjeve' nagrade v mestno digitalno denarnico.
Fotografija: Miami Beach, Florida, ZDA. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Miami Beach, Florida, ZDA. Foto: Shutterstock

MiamiCoin je nov kripto kovanec, ki naj bi ga med drugim koristili za financiranje mestnih občinskih projektov. V digitalni denarnici mesta se je v 30 dneh nabralo za skoraj 4 milijone evrov prispevkov, sredstva pa še naprej naraščajo. Nedavno so mestni uradniki v Miamiju izglasovali sprejetje pridobljenih sredstev, vendar jih zaenkrat še ne bodo uporabili.
 

Župan pazljiv pri zapravljanju sredstev

 
MiamiCoin je decentralizirana kriptovaluta, kovanci pa se, tako kot pri bitcoinu, ustvarjajo s t. i. rudarjenjem. V tem procesu rešujejo rudarji s pomočjo računalniške moči zapletene enačbe, kot nagrado za uspešno ustvarjen kovanec pa prejmejo plačilo. Pri tem gre 30 odstotkov plačila od vsakega ustvarjenega kovanca samodejno v kripto denarnico mesta Miami.
 
MiamiCoin je bil ustvarjen s pomočjo spletne platforme CityCoins. Poganja ga blockchain protokol Stacks, ki deluje v bitcoin omrežju, v katerem je omogočeno ustvarjanje varnih pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij. Vrednost MiamiCoinov v mestni denarnici je odvisna od vrednosti kriptovalute Stacks, navaja Miami Herald.
 
Bitcoin in dolar. Foto: Shutterstock
Bitcoin in dolar. Foto: Shutterstock
Stacks je trenutno vreden približno 1,5 dolarja, kar pri treh milijonih kovancev, ki jih Miami trenutno poseduje, predstavlja 4,5 milijona dolarjev oziroma 3,8 milijona evrov, znesek pa še raste. Mesto bo v okviru dogovora o dostopu do teh sredstev sprejemalo le ameriške dolarje, s čimer naj bi se izognilo neposrednemu lastništvu kriptovalute.
 
»To, da se je podjetje CityCoins odločilo za MiamiCoin, je pokazatelj, kako je Miami obravnavan v kripto skupnosti,« je za Miami Herald povedal župan Miamija, Francis Suarez. »Ker je 30 odstotkov prihodkov od rudarjenja namenjenih mestu, lahko to zanj ustvari precejšnje koristi,« je dejal Suarez in dodal, da je v 30 dneh MiamiCoin že ustvaril približno za 4 milijone evrov prihodkov.
 

Pogovori o namenu uporabe sredstev še tečejo

 
Suarez je dejal, da mesto zaradi izjemne previdnosti sredstev še ne bo porabilo: »S komisijo se bomo dogovorili, kakšen je najučinkovitejši način uporabe teh sredstev, ko se bo nabralo več denarja. To je precej nova tehnologija, želimo biti varni, opravili smo veliko pregledov, vendar želimo biti izjemno previdni.«
 
image_alt
Kaj je blockchain tehnologija in kako deluje?

Župan je opozoril, da mesto MiamiCoina ne sprejema kot svojega in da ta ne bo mogel uporabljati mestnega logotipa. Vseeno si Suarez prizadeva tržiti mesto kot tehnološko središče, predvsem za kriptovalute.

»Mesto se je s sprejemom prihodkov od MiamiCoina še bolj trdno uveljavilo kot vodilno v javnem sektorju in s tem pokazalo, kako lahko občinske uprave sprejmejo in izkoristijo nove tehnologije v korist svojih volivcev,« je podjetje CityCoins zapisalo v izjavi na svoji spletni strani.

Med možnimi načini uporabe sredstev, ki so jih sprva predlagali miamijski komisarji, so: programi za blaženje podnebnih sprememb, financiranje novih pobud za prikrajšane skupnosti, izobraževanje o kriptovalutah in spodbude za tehnološke podjetnike.
 
Ustanovitelj podjetja CityCoins Patrick Stanley je dejal, da že samo lastništvo MiamiCoina ustvarja vrednost za mesto Miami, saj bo povečano povpraševanje po njih povzročilo, da jih bo ustvarjenih vedno več. »V večji meri kot se uporablja odprti protokol, več bo mesto Miami zaslužilo, kar bo koristilo vsem njegovim prebivalcem.«
 

Poleg tega je Suarez mestnim uradnikom naročil, naj preučijo možnosti uporabe bitcoina pri nekaterih finančnih transakcijah. To bi lahko potencialno vodilo do izplačevanja plač zaposlenim in plačevanja davkov v bitcoinih na tem območju.

V Sloveniji sicer še nimamo 'mestnega' kripto kovanca, so pa kriptovalute in blockchain tehnologija vedno bolj razširjene in sprejete. Kaj vse se dogaja na teh področjih, bomo lahko izvedeli v tekočem tednu. Danes se je namreč v Ljubljani začel odvijati dogodek Evropski blockchain teden (EBCW2021). Pripravlja ga Tehnološki park Ljubljana skupaj s številnimi partnerji v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.
 
image_alt
Pri kriptovalutah dobiček do 15.000 evrov ne bi bil obdavčen

Slovenska tiskovna agencija (STA) poroča, da bodo na dogodkih predstavljene priložnosti, ki jih ponujajo napredne blockchain tehnologije in umetna inteligenca. Seveda bomo o vseh zanimivih in pomembnejših dogodkih poročali tudi na našem spletnem portalu Svet kapitala.

Več iz rubrike