Matična družba TikToka želi postati banka

Kitajski holding ByteDance, ki je lastnik aplikacije TikTok, namerava pridobiti licenco za virtualno bančno poslovanje v Singapurju.
Fotografija: TikTok. FOTO: Dado Ruvic / REUTERS
Odpri galerijo
TikTok. FOTO: Dado Ruvic / REUTERS

ByteDance, najbolj znan po družbenem omrežju generacije Z - TikTok, načrtuje razširitev svoje produktne linije z dodajanjem bančnih storitev. V ta namen je družba zaprosila za dovoljenje za elektronsko bančništvo. Slednje izdajo monetarna uprava Singapurja, centralna banka države in oddelek za državni finančni predpis v Singapurju.

Vendar dobiti dovoljenje ni tako preprosto. Singapur namerava do konca letošnjega leta izdati le pet tovrstnih dovoljenj. Zato bo moral ByteDance konkurirati drugim podjetjem, vključno z Ant Financialom (divizija Alibabe) in Xiaomi.Trenutno je ByteDance vreden 75 milijard dolarjev. Po neuradnih podatkih namerava podjetje združiti moči z Leesom, eno najvplivnejših korporacij v Singapurju in lastniki čezmorsko-kitajske bančne korporacije. To partnerstvo bi zagotovo prispevalo k pridobitvi licence.


Digitalno bančništvo pridobiva na priljubljenosti med potrošniki finančnih storitev v različnih delih sveta. Po zadnjih podatkih 46 odstotkov takih uporabnikov uporablja izključno digitalne kanale za dostop do finančnih storitev. Pričakuje se, da bo do leta 2021 polovica vseh potrošnikov uporabljala elektronske aplikacije za upravljanje in nadzor financ.
 

Več iz rubrike