Investicije slavnega Warrena Buffetta so vse manj donosne

Eden izmed prepoznavnejših investitorjev Warren Buffett v zadnjem obdobju niza bistveno slabše rezultate kot je povprečje trga. Nerazumljivo je izogibanje obetavnim tehnološkim podjetjem in sprašujemo se ali je Buffett izgubil magičen občutek trgovanja.
Fotografija: Warren Buffett se že dve leti sooča z nizko donosnostjo, zato so kritike analitikov na mestu. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Warren Buffett se že dve leti sooča z nizko donosnostjo, zato so kritike analitikov na mestu. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

Warren Buffett je v lanskem letu za Financial Times dejal, da bo njegova krovna družba Berkshire Hathaway tudi v tem letu ostala vsaj tako donosna kot je povprečna donosnost ameriškega finančnega trga - zaenkrat je to daleč od realnosti.

Donosnost Buffettovih investicij je zadnje leto bistveno nižja od donosnosti indeksa S&P 500. V marcu je bil Buffett pravzaprav ena izmed večjih žrtev trga in daleč od zmagovalca. Običajno delovanje Berkshire Hathawaya predstavljala referenčno oceno odličnosti po kateri se zgledujejo ostali investitorji, zdaj pa se vse več poznavalcev trga sprašuje, ali je čas za resen premislek v kakšni smeri dela Buffett.

Buffett ima v svojem naboru delnic zelo majhen delež tehnoloških podjetij, ki si sicer obetajo veliko. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Buffett ima v svojem naboru delnic zelo majhen delež tehnoloških podjetij, ki si sicer obetajo veliko. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Znano je, da je družba Berkshire Hathaway spregledala nekatera obetavna podjetja okoli leta 2000 oziroma v tako imenovanem obdobju dotcom, ko so podivjale delnice spletnih podjetij. Zdaj je v teku nova kriza, tehnološka podjetja so znova med bolj obetavnimi, Buffett pa v svojem portfoliju še vedno nima večjega deleža le-teh.
 

Napake Buffetta se vrstijo


V Buffettovem naboru delnic velik del predstavljajo delnice bančnega sektorja, presenetljivo malo pa je tehnoloških podjetij. Analitičarka pri CFRA Research Cathy Seifert je prepričana, da k trenutno slabim rezultatom Berkshire Hathawaya botrujejo nepremišljene odločitve v zadnjih letih in v tem smislu želi slišati pojasnilo teh odločitev.Seifertova za Financial Times izpostavlja, da so bili lani izpeljani nakupi, ki so povsem očrnili ugled Berkshire Hathawaya. Med takšnimi je zadrževanje delnic podjetja Kraft Heinz, ki ga je Berkshire prevzela lani in še kar izraža negativen trend rasti. Buffett je konec lanskega leta znatno povečeval tudi lastništvo v največjih ameriških letalskih podjetjih, te pa je nato prodal na dnu koronakrize, kar je prineslo znatno izgubo.
 

Obdobje krize je idealno za prevzeme za tista podjetja, ki so predhodno nakopičila zadosti denarja. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Obdobje krize je idealno za prevzeme za tista podjetja, ki so predhodno nakopičila zadosti denarja. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Izogibanje tehnološkim podjetjem in zavlačevanje z nakupi


Berkshire Hathaway pa že več kot štiri leta ni opravila resnega večjega prevzema. Leta 2016 so pri družbi opravili nakup podjetja Precision Castparts, ki izdeluje letalske komponentne, temu pa je sledilo zatišje. Posledično se je v družbi začela nabirati gora gotovine, ki je dosegla rekord in zdaj znaša neverjetnih 137 milijard dolarjev.

Analitiki se sprašujejo kaj je sploh namen kopičenja denarja, če se ga ne uporablja. Buffett ga ni uporabil niti zdaj v času krize. James Shanahan, analitik pri Edward Jonesu pravi, da bo kot kaže Buffett zamudil idealno priložnost za prevzeme, ki se ponuja prav v času krize.

Warren Buffett se na vprašanja zaenkrat ne odziva, ostalim lastnikom Berkshire Hathawaya pa sporoča, da zaenkrat še nič ni pritegnilo njegove pozornosti. V zadnji krizi je Buffett izpeljal kar nekaj več milijardnih prevzemov, ki so se izkazali kot pravilni, zato so pomisleki o njegovi okornosti in počasnosti več kot na mestu.

Kritike na računa Buffetta letijo tudi zato, ker ima njegova družba ogromne deleže v tradicionalno donosnih sektorjih, medtem pa je delež tehnoloških podjetij zelo majhen - čeprav so prav slednje razlog za rekordne vrednosti finančnih trgov v prejšnjih letih.

Več iz rubrike

Komentarji: