Sezonski ponudniki prenočitev so prikrajšani za turistične bone

Nekateri ponudniki so pred kratkim izvedeli, da so ostali brez možnosti sprejemanja bonov - po večini gre za ponudnike, ki so dejavni le v sezoni.
Fotografija: Marsikateri sezonski ponudniki bodo z veliko težavo prebrodili krizo brez bonov (na sliki koroška kolesarska pot med Muto in Vuhredom) FOTO: Tomo Jesenicnik/arhiv RRA Koroška
Odpri galerijo
Marsikateri sezonski ponudniki bodo z veliko težavo prebrodili krizo brez bonov (na sliki koroška kolesarska pot med Muto in Vuhredom) FOTO: Tomo Jesenicnik/arhiv RRA Koroška

Z današnjim dnem se začenja možnost uporabe turističnih bonov, številni turistični ponudniki pa so brez dejanske možnosti sprejemanja bonov. Turistične bone lahko sprejemajo le tisti, ki so turistično dejavnost imeli vpisano v register nastanitvenih obratov pred 13. marcem letos. To je velika težava predvsem za sezonske ponudnike prenočitev, ki svojo dejavnost izven sezone odjavijo.

Če turistična dejavnost ni bila registrirana do omenjenega datuma, ponudniki niso upravičeni do sprejemanja turističnih bonov, to pa se je vedelo že pred začetkom koriščenja bonov. To je težava tudi za tiste, ki so prejšnjo leto opravljali gradbena dela na turističnih objektih in zato turistične dejavnosti še niso prijavili.
 

Turistično nerazviti deli brez možnosti


Med takimi, ki nima možnosti sprejemanja bonov, je tudi John Križman, ki je v Brkinih porušeno in zapuščeno mlekarno spremenil v vilo. V okviru te nudi prenočišča, vendar pa turizem tam ni razvit do te mere, da bi lahko goste gostil vse leto. »Število gostov je oktobra lani skoraj povsem upadlo, zato sem se odločil za odjavo turistične dejavnosti«, pravi Križman. Ponovno prijavo je načrtoval v začetku letošnje sezone, zdaj pa ne ve, kako bo pokril svoje stroške.Večina, ki obišče Križmanovo vilo, so namreč tuji gosti, zdaj pa teh ni. Računati ne more niti na domače goste, kajti turističnih bonov ne more koristiti. »Kličejo me ljudje iz vse Slovenije, vendar moram rezervacije zavračati, kajti ne morem ponuditi koriščenja bonov. Brez bonov tukaj ne bo obiska«, opozarja Križman. Novico o nezmožnosti sprejemanja bonov je izvedel prejšnji teden, kar ga je povsem presenetilo.
 

Sezonskih ponudnikov prenočitev je več


Ponudniki, ki so dejavni samo v poletni sezoni so prikrajšani za turistične bone. Še posebej na udaru so manj turistično izpostavljeni kraji (na sliki prekmursko pšenično polje) FOTO: Tadej Regent/Delo
Ponudniki, ki so dejavni samo v poletni sezoni so prikrajšani za turistične bone. Še posebej na udaru so manj turistično izpostavljeni kraji (na sliki prekmursko pšenično polje) FOTO: Tadej Regent/Delo
V zadnjih dneh je tako že moral odpovedati več rezervacij in je v istem čolnu kot številni drugi ponudniki prenočišč, ki svoje dejavnosti prijavijo zgolj v obdobju visoke sezone. Turistični boni so predstavljali veliko upanje letošnje sezone, številni ponudniki pa so zdaj resno presenečeni nad ureditvijo koriščenja bonov in še vedno upajo na sistemsko rešitev.

Pred tednom dni je odmevala tudi novica o novo zgrajenem kampu na Bledu, kjer so že prejeli predplačila v višini 50.000 evrov. Od tega so morali vrniti kar polovico, saj tako kot Križman niso upravičeni do sprejemanja bonov. Izgradnja kampa je stala pet milijonov evrov, razočaranje lastnika pa zato nikakor ni presenetljivo.

John Križman, sicer rojen v Avstraliji, staršema Slovencema, v Sloveniji živi že dvajset let. Glavni vir dohodka mu predstavlja prav lansko leto zaključena investicija v izgradnjo vile v Brkinih, v enem tednu pa so se njegova pričakovanja o letošnji turistični sezoni povsem spremenila.

Več iz rubrike

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

Komentarji: