Kam po Evropi se Slovenci lahko že odpravimo

Ali lahko prestopimo državno mejo? Ali je potrebna karantena turistov? Katere papirje, če sploh, potrebujemo za vstop? Je obvezna uporaba mask?
Fotografija: EU skupaj s svojimi članicami načrtuje varno ponovno odpiranje svojih meja. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
EU skupaj s svojimi članicami načrtuje varno ponovno odpiranje svojih meja. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ker se omejevanje ukrepov zaradi virusa covid-19 po Evropi neenakomerno odpravlja, pri mednarodnih potovanjih nastaja zmeda. Ali lahko prestopimo državno mejo? Ali je potrebna karantena turistov? Katere papirje, če sploh, potrebujemo za vstop? Je obvezna uporaba mask? ...

Na srečo je Evropska unija predstavila »Re-open EU«, jasno in redno posodabljano spletno mesto (in aplikacijo), ki vsebuje dejstva za vseh 27 držav članic v 24 jezikih.Poleg osnovnih informacij o potovanjih so na voljo tudi podrobnosti o storitvah, kot so hoteli, restavracije, muzeji, trgovine in tako naprej, ter podrobnosti o zdravstvenih in varnostnih ukrepih, ki jih je treba upoštevati, kot so nošenje mask, fizično distanciranje in druženje na prostem.

EU skupaj s svojimi članicami načrtuje varno ponovno odpiranje svojih meja. »Čeprav zaščita javnega zdravja ostaja naša prednostna naloga, želimo, da bi vsakdo lahko užival v počitnicah, se ponovno družil z družino in prijatelji ter potoval v kakršen koli namen,« so zapisali na spletni strani.

Če torej načrtujete prehod meje, si oglejte spletno mesto in se izognite neprijetnim presenečenjem.


 

 

Več iz rubrike