Potekajo stave kdo bo bankrotiral prej

Lahka dostopnost do denarja in pa skoraj brez provizijske platforme za trgovanje bi lahko bile v ozadju nenavadnih nihanj na finančnih trgih.
Fotografija: Čeprav je korona zdesetkala vse trge, so delniški trgi še kar aktivni. Razlog bi lahko bili neizkušeni trgovci na elektronskih platoformah. FOTO: Aly Song/Reuters
Odpri galerijo
Čeprav je korona zdesetkala vse trge, so delniški trgi še kar aktivni. Razlog bi lahko bili neizkušeni trgovci na elektronskih platoformah. FOTO: Aly Song/Reuters

Razširjenost elektronskih platform za trgovanje, ki svoje storitve nudijo za zelo nizke provizije, bi lahko bile razlog za nenavadna dogajanja na finančnih trgih v zadnjem obdobju. Kritiki tovrstnih platform so opozarjali na negativne posledice, ki lahko nastanejo zaradi večje prisotnosti neizkušenih investitorjev. Ti se za nakupe vse pogosteje odločajo brez pravih izračunov in pa na podlagi čustvene vpletenosti, piše spletni portal Wealth Professional.Koronavirus je na kolena spravil številna podjetja, ki so že razglasila bankrot. V normalnih razmerah bi to pomenilo popolno razvrednotenje delnic podjetja, uporabniki elektronskih platform za trgovanje s finančnimi papirji pa zdaj grabijo po propadlih delnicah. Takšen primer je bankrot podjetja Hertz, kjer so lastniki delnic le-te brez težav prodali. Delnice so bile zelo iskane in so izrazito presegle običajen promet trgovanja v enem dnevu. Vrednost Hertzovih delnic je v prejšnjem tednu zanihala tudi do 80 odstotkov razlike.

Podjetje Hertz je že razglasilo bankrat, njihove delnice pa so postale material iger na srečo. FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Podjetje Hertz je že razglasilo bankrat, njihove delnice pa so postale material iger na srečo. FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Ekonomist pri Allianz Mohamed El-Erian je trenutno situacijo opisal kot odstopanje temeljev od finančnega sveta.

Med podjetji, katerih delnice so bile deležne velikega nihanja vrednosti je tudi propadli trgovec J.C Penny in Chesapeake Energy. Večina opazovalcev gibanja delnic zdaj ugiba, da nihanje povzročajo prav trgovalci na elektronskih platformah, ki finančne trge spreminjajo za zabavo - kot instrument za igranje iger na srečo.

Da se trenutno finančni trgi spreminjajo v področje iger na srečo je za Yahoo News povedala tudi strateška načrtovalka investicij pri Charles Schwab Kathy Jones. Trenutno je denar dostopen, poceni je tudi trgovanje, rezultati te kombinacije pa so vidni, še dodaja.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: