Lani največji upad ameriškega BDP po drugi svetovni vojni

Leto 2020 je prineslo največji padec ameriškega BDP po letu 1946. Pomagala ni niti silovita rast ob koncu leta, ugotaljajo ameriški mediji.
Fotografija: Za okrevanje gospodarstvo ni nič bolj pomembnega kot cepljenje, pravi Powell. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Za okrevanje gospodarstvo ni nič bolj pomembnega kot cepljenje, pravi Powell. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

Ameriško gospodarstvo je v četrtem četrtletju izkazovalo veliko rast, kljub temu pa so leto zaključili s padcem rasti. Gospodarstvo v ZDA se je zmanjšalo za 3,5 odstotka.
 

Rdeče leto


Pandemija koronavirusa je močno zarezala v vsa svetovna gospodarstva. Nekakšna izjema je le Kitajska, prizadeto je bilo tudi največje svetovno gospodarstvo. Ameriško gospodarstvo se je leta 2020 zmanjšalo za 3,5 odstotka kljub temu, da so zadnje tri mesece beležili silovit odboj od dna. Niti 4-odstotna rast v zaključku leta torej ni bila dovolj, da bi zacelila rane, ki jih je pandemija zadala v prvem četrtletju - ZDA so leto končale v rdečih številkah.


Ameriški državni urad za prodajo je podatke zadnjega četrtletja objavil v četrtek, pri tem pa pišejo, da je za nami najslabše leto za gospodarsko rast po drugi svetovni vojni. Gre za prvi upad rasti po letu 2009, torej leto po veliki finančni krizi (večji padec so svetovna gospodarstva doživela leta šele 1946).
 

Varčevanje in končno optimizem


Američani so lani tudi rekordno varčevali, še ugotavlja urad za prodajo. Do podobnih ugotovitev sicer prihajajo tudi v drugih državah, saj so prebivalci zaradi omejitev imeli manj možnosti za porabo denarja. Domača potrošnja v ZDA predstavlja kar dve tretjini gospodarske rasti; potrošnja je v četrtem četrtletju porasla za 2,5 odstotka, v tretjem pa upadla za neverjetnih 41 odstotkov.
FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
FOTO: Lucy Nicholson/Reuters


Lani decembra je v ameriškem gospodarstvu bilo izgubljenih 140.000 delovnih mest, raven brezposelnosti pa se je ustavila pri 6,7 procenta; kar je dvakrat več kot pred pandemijo. Tudi v ZDA je največji upad delovnih mest beležijo hotelirji in gostinci.

Optimizem so v gospodarstvo vendarle vnesle novice o učinkovitem cepivu, kar se je poznalo proti koncu leta. Dodatne državne pomoči in spodbude naj bi uspešno zagnale gospodarstvo čez lužo v letu 2021. Analitiki zdaj pričakujejo 4,3-odstotno rast gospodarstva v aktualnem letu. Vodja ameriške centralne banke FED Jerome Powell je v okrevanje gospodarstva neposredno povezal s precepljenostjo prebivalstva, ki naj bi bila edina pot do uspeha. »Za zdravo gospodarstvo ni nič bolj pomembnega kot cepljenje,« je dejal Powell.

Hkrati številni ekonomisti pričakujejo ponovni zagon gospodarstva šele v drugi polovici leta, ko naj bi vsakršno trgovanje zaživelo tako, kot smo ga poznali prej.

Več iz rubrike