Kaj se dogaja s prihodki v trgovinah

Prodaja v trgovini na drobno se je decembra malenkost povečala v primerjavi z novembrom, začetek leta prinesel tudi izboljšanje razpoloženja v gospodarstvu, ugotavlja SURS.
Fotografija: Kljub uspšeni prodaji konec leta 2020, je prodaja na medletni ravni upadla. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kljub uspšeni prodaji konec leta 2020, je prodaja na medletni ravni upadla. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Državni statistični urad (Surs) je objavil realni prihodek od prodaje trgovine na drobno - ta je v bil decembru 0,1 odstotka višji kot mesec prej. Kljub dobremu koncu leta pa je prodaja na medletni ravni upadla, še sporoča Surs.
 

Rast prihodkov po štirih mesecih


Konec leta 2020 je prinesel majhno rast v trgovini na drobno. Te so povečale svoj prihodek za 0,1 odstotka, v primerjavi z novembrom. Surs piše, da je to pravzaprav sploh prva rast prihodkov v trgovini po štirih mesecih brezkompromisnega padanja.


Če odštejemo motorna goriva, se je prihodek v trgovini na drobno zvišal za 0,8-odstotka v primerjavi z novembrom; trgovine z motornimi gorivi so prihodek medtem povečale za 0,5 odstotka. Manjše povečanje prihodka od prodaje je beležila prodaja neživil; ta se je na mesečni ravni povečal za 0,2 odstotka, prodaja živil pa za 0,3 odstotka.
 

Vseeno upad na medletni ravni


A vendar se je prihodek v trgovini, kljub rasti na mesečni ravni, v primerjavi z letom 2019 znižal. Decembra lani je bil namreč realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno kar 13,3 odstotke nižji kot leta 2019. Padec gre v prvi vrsti pripisat nižjemu prihodku v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi; te beležijo 23,5-odstoten upad v primerjavi z letom 2019.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi
Če tudi tukaj odštejemo prodajalne z motornimi gorivi, je bil prihodek v trgovini na drobno na medletni ravni decembra nižji za 8,6 odstotka. Bistveno manjši je bil prihodek prodaje neživil - zmanjšal se je za 16,1 odstotka.

Edini segment, kjer se je lani beležila rast na medletni ravni, je prihodek od prodaje živil, ki se je na letni ravni povišala za 1,4 odstotka.
 

Boljše razpoloženje v januarju


Navedeni padci razumljivo botrujejo tudi k precejšnjemu pesimizmu pri trgovini na drobno. Surs pri kazalnikih gospodarske klime zaznava znižanje zaupanja v trgovini na drobno, ki se je znižal za 0,7 odstotne točke in je pravzaprav edini kazalnik, ki niza negativne vrednosti.

Bistveno bolj spodbudna je novica, da Surs januarja zaznava izboljšanje splošnega kazalnika gospodarske klime za 2,2 odstotne točke v primerjavi z mesecem prej. Kot že omenjeno so k izboljšanju prispevali vsi kazalniki, z izjemo trgovine na drobno.

Gospodarska klima je sicer še vedno nižja kot januarja lani oziroma pred začetkom epidemije. Takrat so se ocene gibale 11 točk višje kot danes.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.