Kaj se dogaja s prihodki v trgovinah

Prodaja v trgovini na drobno se je decembra malenkost povečala v primerjavi z novembrom, začetek leta prinesel tudi izboljšanje razpoloženja v gospodarstvu, ugotavlja SURS.
Fotografija: Kljub uspšeni prodaji konec leta 2020, je prodaja na medletni ravni upadla. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kljub uspšeni prodaji konec leta 2020, je prodaja na medletni ravni upadla. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Državni statistični urad (Surs) je objavil realni prihodek od prodaje trgovine na drobno - ta je v bil decembru 0,1 odstotka višji kot mesec prej. Kljub dobremu koncu leta pa je prodaja na medletni ravni upadla, še sporoča Surs.
 

Rast prihodkov po štirih mesecih


Konec leta 2020 je prinesel majhno rast v trgovini na drobno. Te so povečale svoj prihodek za 0,1 odstotka, v primerjavi z novembrom. Surs piše, da je to pravzaprav sploh prva rast prihodkov v trgovini po štirih mesecih brezkompromisnega padanja.


Če odštejemo motorna goriva, se je prihodek v trgovini na drobno zvišal za 0,8-odstotka v primerjavi z novembrom; trgovine z motornimi gorivi so prihodek medtem povečale za 0,5 odstotka. Manjše povečanje prihodka od prodaje je beležila prodaja neživil; ta se je na mesečni ravni povečal za 0,2 odstotka, prodaja živil pa za 0,3 odstotka.
 

Vseeno upad na medletni ravni


A vendar se je prihodek v trgovini, kljub rasti na mesečni ravni, v primerjavi z letom 2019 znižal. Decembra lani je bil namreč realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno kar 13,3 odstotke nižji kot leta 2019. Padec gre v prvi vrsti pripisat nižjemu prihodku v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi; te beležijo 23,5-odstoten upad v primerjavi z letom 2019.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi
Če tudi tukaj odštejemo prodajalne z motornimi gorivi, je bil prihodek v trgovini na drobno na medletni ravni decembra nižji za 8,6 odstotka. Bistveno manjši je bil prihodek prodaje neživil - zmanjšal se je za 16,1 odstotka.

Edini segment, kjer se je lani beležila rast na medletni ravni, je prihodek od prodaje živil, ki se je na letni ravni povišala za 1,4 odstotka.
 

Boljše razpoloženje v januarju


Navedeni padci razumljivo botrujejo tudi k precejšnjemu pesimizmu pri trgovini na drobno. Surs pri kazalnikih gospodarske klime zaznava znižanje zaupanja v trgovini na drobno, ki se je znižal za 0,7 odstotne točke in je pravzaprav edini kazalnik, ki niza negativne vrednosti.

Bistveno bolj spodbudna je novica, da Surs januarja zaznava izboljšanje splošnega kazalnika gospodarske klime za 2,2 odstotne točke v primerjavi z mesecem prej. Kot že omenjeno so k izboljšanju prispevali vsi kazalniki, z izjemo trgovine na drobno.

Gospodarska klima je sicer še vedno nižja kot januarja lani oziroma pred začetkom epidemije. Takrat so se ocene gibale 11 točk višje kot danes.

Več iz rubrike

aktualno

Direktor Zpiza: Do 100 milijonov evrov manj v pokojninski blagajni

Generalni direktor Zpiza Marijan Papež ne podpira uvedbe socialne kapice, predvidene v predlogu zakona o debirokratizaciji.

aktualno

Branko Meh: Zavedati se moramo potencialnih stečajev podjetij

Predsednik OZS Branko Meh je gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pozval k takojšnjemu podaljšanju moratorija na kredite.

aktualno

Dober zrak za večjo produktivnost in zdravje

Preredko pomislimo na to, da dihamo zdravju škodljiv zrak. Kako doseči večjo agilnost, produktivnost in zdravje? Odgovarja Neža Močnik iz VELUX Slovenija.

aktualno

MAN zapira tovarno v Avstriji – ogroženih je 8000 delovnih mest

Sijaj in beda kapitalizma ... Ko skrbna nemška poslovna mati postane zlobna mačeha za avstrijske hčere.

Komentarji: