Počivalšek v Emiratih išče priložnosti za izvoz

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se te dni mudi v Združenih arabskih emiratih, ki predstavljajo trg priložnosti za slovenska izvozna podjetja.
Fotografija: Minister Počivalšek v Združenih arabskih emiratih išče priložnosti za slovenska izvozna podjetja, hkrati pa krepi povezavo med državama. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Minister Počivalšek v Združenih arabskih emiratih išče priložnosti za slovenska izvozna podjetja, hkrati pa krepi povezavo med državama. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v Združenih arabskih emiratih (ZAE) išče priložnosti za slovenska izvozna podjetja, hkrati pa krepi povezavo med državama, gre razbrat iz objav na ministrstvu in na Počivalškovem Twitterju.
 

Viden odmik od nafte


Trg ZAE naj bi predstavljal trg priložnosti, saj tamkajšnje oblasti poskušajo razpršiti svoje dejavnosti in zmanjšati odvisnost od izvoza nafte. Slovenija si v luči tega prizadeva povečati sodelovanje s to državo.


Spomnimo še, da si tudi Savdska Arabija prizadeva za večjo razpršenost gospodarstva, v tem smislu pa zadnja leta niza ogromne vložke v tehnologije. Med drugim je razvoj tehnologije umetne inteligence postal kar del državne strategije Savdske Arabije. Do leta 2030 načrtujejo v omenjeno področje vložiti kar 20 milijard dolarjev.

Minister Počivalšek se je na obisku med drugim srečal s članom kabineta in tamkajšnjim ministrom za gospodarstvo Abdullom Bin Touqom Al Marrijem. »Zavedamo se, da je predstavitev države in zavedanje njenih vrednosti ključno za vzpostavitev boljših bilateralnih povezav, odnosov in načinov sodelovanja. S tem namenom sodelujemo tudi na Expu 2020, ki je s slovesom rekordnega dogodka že pritegnil pozornost svetovne javnosti. Za Slovenijo je izrednega pomena, da smo del družine držav, ki razumejo pomembnost in namembnost tega pompoznega dogodka,« je na srečanju povedal minister Počivalšek.

119-milijonska menjava blaga


Trenutna trgovinska menjava med državama se je v zadnjem obdobju povečala za 4,7 odstotka in znaša 119 milijonov evrov, navajajo na slovenskem gospodarskem ministrstvu. Rast v trgovini z blagom je lani v prvih desetih mesecih pravzaprav dosegala tudi 5,6-odstotno raven, skupen obseg pa je znašal 70,7 milijona evrov - kar 68,6 milijona evrov tega je predstavljal izvoz.
V ZAE so nedavno sprejeli zakonodajo, ki tujcem omogoča 100-odstotno lastništvo tamkajšnjih podjetij, kar prej ni bilo mogoče. S tem se država bistveno odpira za tuje investitorje. FOTO: Shutterstock
V ZAE so nedavno sprejeli zakonodajo, ki tujcem omogoča 100-odstotno lastništvo tamkajšnjih podjetij, kar prej ni bilo mogoče. S tem se država bistveno odpira za tuje investitorje. FOTO: Shutterstock

 

Načrti po pandemiji


Povečano mednarodno sodelovanje z ZAE pa naj bi bil obenem tudi del načrta gospodarskega zagona po pandemiji, ko bo sodelovanje s tujino postalo ključno za zmožnost odplačevanja državnega dolga, ki se je nakopičil lani. Počivalšek o sodelovanju po pandemiiji: »Epidemijo covid-19 vidimo kot priložnost za krepitev odnosov med državama, še posebej na področju zelenega gospodarstva in digitalizacije, ki določata tudi smernice prihodnjega razvoja Slovenije.«

Države bogate z nafto poskušajo razpršiti svoje dejavnosti in zmanjšati odvisnost od naftne industrije. Ogromno zdaj vlagajo v visoke tehnologije. FOTO: Sergei Karpukhin/Reuters
Države bogate z nafto poskušajo razpršiti svoje dejavnosti in zmanjšati odvisnost od naftne industrije. Ogromno zdaj vlagajo v visoke tehnologije. FOTO: Sergei Karpukhin/Reuters
Tudi minister Abdull Bin Touq Al Marri glede sodelovanja s Slovenijo pravi, da so najobetavnejša področja ravno visoke tehnologije ter investicije in tehnologije hitre hrane. V ZAE so nedavno sprejeli zakonodajo, ki tujcem omogoča 100-odstotno lastništvo tamkajšnjih podjetij, kar prej ni bilo mogoče. S tem se država bistveno odpira za tuje investitorje.

Načrte za zagon gospodarstva po pandemiji in posledično nadaljnje soustvarjanje 21. stoletja sicer snuje vsa gospodarska in politična elita, ki bi se v običajnih razmerah v teh dneh sestala v švicarskem smučarskem letovišču Davos.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.