Kriptovalute: Bitcoin ponovno v trendu rasti, ether mu sledi

Bitcoin je v petek, 4. februarja, le nekaj ur po odprtju Wall Streeta, sunkovito presegel 40.000 dolarjev in v istem dnevu zabeležil več kot 11-odstotno rast.
Fotografija: Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters 
Odpri galerijo
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters 

Prva kriptovaluta na svetu je v petek prebila pomembno mejo in v noči na soboto, 5. februarja, dosegla najvišjo vrednost zadnjih dveh tednov malce pod 42.000 dolarjev. Trendu rasti se je pridružil tudi ether, kriptovaluta blockchain omrežja Ethereum, in večina ostalih kriptovalut. Od rekordne, novembrske vrednosti bitcoina, pa je trenutna vrednost še vedno nižja za približno 40 odstotkov.

image_alt
Tako je milijarder Mark Cuban postal navdušenec nad kriptovalutami

Sicer pa je 1. in 2. februarja potekala virtualna konferenca 'Bitcoin for Corporations', ki jo je pod okriljem družbe MicroStrategy gostil Michael Saylor, sicer izvršni direktor družbe in javni podpornik bitcoina. Saylor se je pogovarjal tudi z nekdanjim izvršnim direktorjem in soustanoviteljem Twitterja Jackom Dorseyjem, ki je prav tako zagovornik bitcoina.

Sinhrono gibanje z delniškim trgom

Največja kriptovaluta na svetu je v soboto, 5. februarja, dosegla 41.983 dolarjev, s čimer se je dobiček od četrtkovih najnižjih vrednosti povečal na skoraj 16 odstotkov, navaja Reuters. Od letošnjega najnižjega zneska 32.950 dolarjev, ki ga je bitcoin dosegel 24. januarja, pa se je povečal za približno 27 odstotkov.

Michael Saylor, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja MicroStrategy. Foto: Michael Saylor / spletna stran
Michael Saylor, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja MicroStrategy. Foto: Michael Saylor / spletna stran
Ether, kriptovaluta blockchain omrežja Ethereum, je prvič po 21. januarju presegel raven 3000 dolarjev. Trendu rasti je sicer sledilo tudi večino ostalih kriptovalut. Petkova, več kot 11-odstotna rast, je bila največja enodneva rast za bitcoin od sredine junija. Poleg tega je bil to prvi večji odskok po nekaj tednih, ko je bitcoin, skupaj z delniškim trgom, zaznamoval strah pred hitrejšim dvigom obrestnih mer, ki ga je napovedala ameriška centralna banka (Fed), da bi zajezila rast inflacije.

Rast se je zgodila skupaj z rastjo ameriških delnic, pri čemer je tehnološko 'obarvan' Nasdaq teden končal z dobičkom. In to kljub razočaranjem nad rezultati podjetja Meta Platforms, ki je lastnik Facebooka, o čemer smo že pisali.

image_alt
Delnice Facebooka so strmoglavile, krivec naj bi bil Apple

Ta sinhronizirana gibanja so pokazala, kako je bitcoin postal veliko bolj množično sredstvo, ki ga pretresajo nihanja v apetitu po tveganju, navaja Reuters. »Trenutna panika in nestanovitnost okoli bitcoina temeljita na temeljnem nerazumevanju bitcoina kot razreda premoženja,« je dejal Ed Hindi, glavni naložbeni direktor kripto hedge sklada Tyr Capital s sedežem v Švici. »Ko vrednotenja na borzi Nasdaq padejo, zavedeni institucionalni vlagatelji začnejo množično likvidirati pozicije bitcoina, kot da bi šlo za tehnološko delnico,« je dodal Hindi.

Bitcoin za korporacije

Direktor podjetja Block (nekdanji Square) in soustanovitelj Twitterja Jack Dorsey je v svojem prvem javnem (virtualnem) nastopu, odkar je zapustil mesto izvršnega direktorja Twitterja in se osredotočil na vodenje podjetja Block, ponovil svoje prepričanje o tem, kako lahko družbi koristi uvedba bitcoina.

Jack Dorsey, direktor podjetja Block (nekdaj Square) in soustanovitelj Twitterja, 4. junij 2021. Foto: Marco Bello / AFP
Jack Dorsey, direktor podjetja Block (nekdaj Square) in soustanovitelj Twitterja, 4. junij 2021. Foto: Marco Bello / AFP
»Z bitcoinom smo najbližje temu, da bi imeli avtohtono valuto za internet,« je Dorsey dejal v pogovoru s Saylorjem. Na konferenci podjetja MicroStrategy 'Bitcoin for Corporations' je Dorsey še dodal, da svet potrebuje univerzalno valuto, kjer na primer odločitve, sprejete v Washingtonu, ne vplivajo na manjše države na drugi strani sveta.

Izpostavil je tudi preglednost bitcoina, kjer so pristojbine jasno vidne in razumljive, v primerjavi s tradicionalnimi financami, kjer so pristojbine črna škatla in vodje podjetij ne morejo vedno videti, kako delujejo ali kako se oblikuje njihova cena, povzema spletna stran CoinDesk. »Počasne stvari običajno obstojijo dlje ter so bolj predvidljive in varne,« je dejal Dorsey in se izognil kritikam tradicionalnih tehnoloških medijev, da je razvoj bitcoina veliko počasnejši od razvoja drugih kriptovalut, kot je denimo Ethereum.

image_alt
Dolgoročna ovira, na katero lahko naleti bitcoin

Glede korporacij, ki kupujejo ali vključujejo bitcoin v svoje poslovanje, je Dorsey dejal, da bi moralo vsako podjetje, tudi če ne uporablja bitcoina, preučiti, kako bi lahko z njim potencialno izboljšalo svoje poslovanje. Dodal je, da bodo v prihodnosti ključnega pomena storitve, ki bodo temeljile na omrežju Bitcoin.

Več iz rubrike