Kako do povišice?

Kaj je dobro vedeti, preden prosite za višjo plačo?
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Denar je velikokrat tabu tema in pogajanje o plači je večkrat težavno tudi za tiste, ki imajo za seboj že dolgoletne izkušnje, ne le za novopečene iskalce zaposlitve. Skupina strokovnjakov, ki jo sestavljajo vodje za zaposlovanje, izvršni direktorji in menedžerji za človeške vire, je podelila nekaj nasvetov glede tehnik pogajanj o plačah, ki jih navaja TNW. Katere so, vam predstavljamo v nadaljevanju.

image_alt
Ključne veščine, ki jih bodo delodajalci iskali v prihodnje

Spoznajte svojo vrednost na trgu

Preden zahtevate povišico, je priporočljivo, da se prepričate, če imate ustrezne delovne izkušnje in potrebno znanje, kar je koristno izhodišče za pogajanje o višji plači. Začnite z določitvijo razpona povprečne plače za delo, ki ga opravljate. Ni priporočljivo, da zahtevate višjo plačo, brez da bi imeli za to trdno podlago.

Privabite denar Foto: Kerkez, Getty Images
Privabite denar Foto: Kerkez, Getty Images

Raziščite, kje so vaše meje

Verjetno je, da bodo s tem, ko boste dobivali višjo plačo, večje tudi zahteve glede prevzema odgovornosti in pričakovanja na delovnem mestu. Chris Wilkinson, vodja pri Forward Partners, poudarja, da je potrebno vedeti, kje so vaše meje glede vseh obveznosti, koliko ste pripravljeni narediti in koliko časa vložiti v delo.

Višino plače naj najprej predlaga delodajalec

Ko vas delodajalec vpraša o tem, kolikšno plačo pričakujete, ne bodite pod pritiskom, da morate takoj odgovoriti. Namesto tega spremenite smer pogovora in omenite, da želite izvedeti več o tem, kakšen bo vaš položaj in naloge, ter vprašajte delodajalca, kolikšno višino predlaga. Če ste ženska, je to »pravilo« še pomembnejše, pravi Hanna Sanford iz OneFineStay, ki glede na izkušnje ugotavlja, da se ženske kandidatke podcenjujejo še bolj kot moški (statistični podatki kažejo, da za 15-20 odstotkov). Zato naj bo delodajalec prvi, ki bo predlagal višino plače. 

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Preverite svoje prioritete in kaj si želite

Pri iskanju nove službe ne imejte pred očmi zgolj denar. Podrobno preučite svoje prioritete. Ali se boste učili nove stvari in sprejeli nove izzive? Boste imeli odličnega mentorja? Je na voljo mnogo možnosti za rast? Če so odgovori nikalni, se visoka plača konec koncev morda ne izplača toliko. »Dajte raje prednost rasti in izobraževanju pred denarjem,« meni Samantha Hepburn, vodja pri General Assembly. Wilkinsonov nasvet pa je, da vedno vzemite dolgoročno nagrado namesto kratkoročnega denarja.

Vzemite v zakup, da so pogajanja za plače v zagonskem podjetju drugačna kot v korporaciji

Za konec velja še omeniti, da se delo v korporaciji zelo razlikuje od dela v zagonskem podjetju, prav tako pa tudi plača. Zato ni presenečenje, da pogajanje o plači terja različne taktike. Zagonska podjetja zaradi svojih omejenih virov sredstev pogosto ne ponujajo dodatnih ugodnosti, kot so zdravstveno zavarovanje in podobno. Morda pa se lahko dogovorite za prilagodljiv delovnik, možnost dela od doma ali kaj drugega. Dobro je, da se pozanimate, kakšne ugodnosti lahko imate v določenem podjetju kot zasposleni. Za konec pa morda tudi nasvet: Če verjamete v produkt zagonskega podjetja, ko se pridružite tovrstnemu podjetju, ne razmišljate zgolj o plači, temveč tudi o možnosti lastniškega kapitala.

image_alt
Par, ki je rekordno hitro poplačal svoje dolgove

Več iz rubrike